A világ egyik leggyengébb útlevele a legdrágább

Megemelte a konzuli díjakat a szíriai parlament. A lépés következménye az lett, hogy a világ egyik leggyengébb útlevele, amely eddig is a legdrágább volt, most kétszer többe kerül, mint eddig.

Ha valaki új útlevélre akar szert tenni ezután Szíriában, vagy meg akarja újítani a régit, 800 dollár konzuli díjat, illetve illetéket kell fizetnie. Pont a dupláját az eddigi összegnek – közölte a szíriai SANA hírügynökség.

Egy tavaly készült összehasonlítás szerint a második legdrágább útlevél a török: azt 250 dollárért válthatják ki a polgárok. A harmadik helyen az ausztrál áll, 200 amerikai dollárért. A negyedik-ötödik helyen Svájc és Mexikó osztozik, 160 dolláros útlevéllel.

Paradox módon a világ legdrágább útlevele egyben az egyik leggyengébb is – ami azt jelenti, hogy a háború hat éve után alig akad olyan ország a világon, amelyik nem kér vízumot a szíriai polgároktól. A Henley & Partners adatai szerint 104 megvizsgált útlevélből mindössze a pakisztáni, az iraki és az afganisztáni gyengébb a szíriainál.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez