Trump: a NATO nem elavult szervezet

A NATO-ra szükség van a terrorizmus elleni harcban – ezt hangsúlyozta sajtóértekezletén az amerikai elnök, aki korábban elavult szervezetnek nevezte az észak-atlanti katonai szövetséget. Ez komoly aggodalmat ébresztett néhány tagállamban: vajon az USA megvédi-e őket, ha külső támadás fenyeget?

Trump végképp eloszlatta a kételyeket, miután fogadta Washingtonban a NATO főtitkárát. Trump már korábban jelezte, hogy – eltérően kampányígéreteitől – komolyan veszi az USA nemzetközi szerepvállalását. Rekord összegű katonai költségvetést jelentett be: a növekedés mértéke 10% és majdnem annyi, mint Oroszország egész hadi költségvetése!

Oroszországról szólva Trump elmondta: mélyponton vannak a kapcsolatok Szíria miatt. Oroszország megvétózta a Biztonsági Tanácsban azt a nyugati kezdeményezést, mely elítélte volna Szíriát a gáztámadás miatt. Trump viszont állatnak nevezte Aszad elnököt, amiért tiltott harci gázt vetett be civilek ellen. Ennek ellenére Tillerson külügyminiszter és Putyin orosz elnök tárgyalásai Moszkvában  “jól mentek” – mondta Trump sajtóértekezletén.

Az Egyesült Államok elnöke májusban részt vesz a NATO-csúcson. Minden valószínűség szerint újra sürgetni fogja: a többi NATO-tagállam költsön többet katonai célokra! Elvben a GDP 2%-át kellene erre a célra költenie minden NATO-tagállamnak, de a döntő többség – köztük Magyarország – elmarad ettől. Németország is messze elmarad a 2%-tól (1,33%), és nem is akar jelentős növelést. Ezt Merkel kancellár meg is mondta Trump elnöknek, amikor nemrég Washingtonban járt. A szociáldemokraták még élesebben fogalmaztak: nincs olyan épeszű politikus, aki ilyen jelentős katonai kiadással kampányolna Németországban – mondta Sigmar Gabriel miniszter. A németek azzal indokolják a visszafogottságot ezen a téren, hogy sokat kell költeniük a menekültekre. Ezenkívül utalnak arra, hogy a német militarizmus nem hagyott éppen kellemes emlékeket maga után sehol a világon…

Fotó: a 2002-es, prágai  NATO-csúcs / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez