Észak-Korea: ha az USA támad, akkor nukleáris megelőző csapással válaszolunk!

Ezt közölte a külügyminiszter-helyettes Phenjanban a BBC tudósítójával. Han Szong Riol elmondta: a jövőben továbbfejlesztik a nukleáris technológiát és a hordozórakétákat, így rendszeresek lesznek a kísérletek.

Ezek miatt az ENSZ BT szigorú szankciókat alkalmaz Észak-Koreával szemben. Donald Trump pedig katonai megoldást is fontolóra vesz, hogy megfékezze azt a nemzeti kommunista rendszert, mely naponta fenyegeti meg atomháborúval a környezetét. Észak-koreai szemszögből nézve a dolgot azért kell gyors ütemben fejleszteni az atomfegyvereket és a hordozó rakétákat, mert az elriasztja Amerikát a katonai erő alkalmazásától.

Han külügyminiszter-helyettes Irak és Líbia esetét hozta fel a BBC tudósítójának. Szerinte a nyugati hatalmak azért tudták megbuktatni Kadhafit és Szaddám Huszeint, mert nem volt atombombájuk. Nem volt tehát egyensúly köztük és a nyugati hatalmak között. Észak-Korea azért törekszik az önálló atomhatalom státuszára, nehogy Kadhafi vagy Szaddám Huszein sorsára jusson Kim Dzsong Un. Az észak-koreai feltételezés nem teljesen alaptalan. Washingtonban a nemzetbiztonsági tanács azt javasolta Donald Trumpnak: ölesse meg az ifjú diktátort!  A dél-koreai sajtó szerint már az országban gyakorol az az amerikai elit kommandós alakulat, mely eltette láb alól Oszama bin Ladent 2011-ben Pakisztánban.

Nem kellene mégiscsak inkább a nép jólétével törődni és a nem a fegyverkezésre költeni minden pénzt? – tudakolta a BBC tudósítója Phenjanban. Han külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta: Észak-Korea a saját útján jár és ebbe senki sem szólhat bele! A Kim dinasztia 1945 óta van hatalmon, vagyis a legrégebbi kommunista rendszer a világon. Meddig marad még fent? Senki sem tudja, de Észak-Korea fő diplomatája nem sok kétséget hagyott afelől: tovább folytatják a fegyverkezési programot mindaddig, amíg a 24 milliós állam nem lesz önálló atomhatalom. Az USA és a többi nagyhatalom pedig fontolgathatja az opciókat, de Pekingből arra figyelmeztették Donald Trumpot: egy rakétacsapás valószínűleg nemzeti egységet eredményezne a diktátor, Kim Dzsong Un mögött Észak-Koreában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez