Bármely pillanatban válság törhet ki Észak-Korea körül – kínai külügyminiszter

Észak-Korea a hatodik nukleáris kísérletre készül, annak ellenére, hogy az USA külügyminisztere figyelmeztette Kim Dzsong Unt: az Egyesült Államok türelme elfogyott! Megérkezett Puszan kikötőjébe az az amerikai hadihajóraj, amely képes arra, hogy nem nukleáris csapást mérjen Észak-Koreára.

Katonai szakértők olyan akcióra gondolnak, mint amilyet az amerikai flotta Szíriában hajtott végre Tomahawk rakétákkal. A sziriai rakétacsapást az USA épp akkor hajtotta végre, amikor Hszi Csin-ping elnök Donald Trump vendége volt Floridában. Az amerikai elnök finom csokoládétortát hozatott, hogy megédesítse a keserű orvosságot Hszi Csin-ping számára. A kínai államfő nemrég felhívta Donald Trumpot és figyelmeztette őt: Észak-Korea nem Szíria! A Nemzetbiztonsági Tanács ugyanakkor azt ajánlotta Trumpnak: ölesse meg Kim Dzsong Unt! Ebből a célból már Dél-Koreában gyakorol az az amerikai kommandó, mely 2011-ben Oszama bin Ladennel végzett Pakisztánban.

Vang Ji kínai külügyminiszter pekingi sajtóértekezletén diplomatikus nyelven mind Észak-Koreát, mind pedig az Egyesült Államokat figyelmeztette: a tűzzel játszanak! Csakis a párbeszéd oldhatja meg a problémát – hangsúlyozta a kínai külügyminiszter. Az USA elnöke szemmel láthatóan más véleményen van: erőt kíván mutatni. Erre volt példa Szíria és erre lehet példa Észak-Korea.

Az amerikai katonai költségvetés 10%-kal nő és minden rekordot megdönt. Az USA többet költ katonai célokra, mint az utána következő 13 állam együttvéve! Kína áll ezen a listán a második helyen, az amerikai katonai kiadások mintegy ötödével. Oroszország a harmadik: az éves katonai költségvetése alig több, mint az USA hadi kiadásainak a 10%-a. Ilyen körülmények között Észak-Korea ifjú diktátora sokat kockáztat, de Kim Dzsong Un valószínűleg abban bízik, hogy a Kim dinasztia már 1945 óta hatalmon van Észak-Koreában, és egy amerikai csapás lehetővé tenné számára, hogy nemzeti hősként népszerűsítse magát a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszerben.

Fotó: Katonanők Észak-Koreában / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez