Öljük meg Kim Dzsong Unt!

Ez az egyik opció, melyet Trump elnöknek javasol a Nemzetbiztonsági Tanács, miután az USA külügyminisztere Dél-Koreában kijelentette: elfogyott a türelmük.

Ha kell, akkor egyedül is megrendszabályozzuk Észak-Koreát, mely atomháborúval fenyegeti a környezetét – hangsúlyozta Rex Tillerson külügyminiszter Szöulban. Aztán Floridában találkozott Trump elnök Hszi Csin-ping kínai államfővel. Ezután már Tillerson külügyminiszter is óvatosabban fogalmazott: Hszi elnök is egyetértett azzal, hogy veszélyes szintre jutott Észak-Korea nukleáris csapásmérő kapacitása. Peking Észak-Korea egyetlen szövetségese, mely maga sincs elragadtatva Kim Dzsong Un militarista rendszerétől, de attól kirázza a hideg, hogy az USA elintézze az észak-koreai diktátort.

Márpedig a Nemzetbiztonsági Tanács épp erre tett javaslatot Trump elnöknek. Az egyik opció: végezzünk Kim Dzsong Unnal! A másik: az USA telepítsen újra atomfegyvereket Dél-Koreába! Voltak amerikai nukleáris fegyverek a koreai félsziget déli részén, de a Szovjetunió bukása után ezeket kivonták. Most visszatelepíteni az atomfegyvereket a Koreai-félszigetre azzal a kockázattal járna, hogy szembeállítja Washingtont Pekinggel, miközben nem ijeszti meg igazán Kim Dzsong Unt. Washington ugyanis titokban Kínára számít Észak-Korea megrendszabályozásában.

Ezért a másik opció Kim Dzsong Un meggyilkolása. Készült egy ilyen film Hollywoodban Az interjú címmel. Ez annyira felbosszantotta a duci diktátort, hogy hackerkommandót küldött rá a filmet készítő japán Sony-ra. Az észak-koreai hackertámadás sikeres is volt: feldúlták a Sony hollywoodi irodájának egész informatikai rendszerét. A film végén a diktátor feje szétrobban egy jól irányzott golyótól. Most valami hasonlót javasol a nemzetbiztonsági tanács Washingtonban.

A sajtóban máris megszólalt néhány kritikus szakértő. Főként azt a kérdést feszegetik, hogy ha sikerül is az akció, mi lesz utána? A Kim dinasztia 1945 óta uralkodik Észak-Koreában. A 24 milliós ország lakóinak döntő többsége sose látott mást, mint kőkemény diktatúrát, ahol a piramis csúcsán a Kim dinasztia egyik tagja áll. Dél-Koreában is fáznak ettől, hiszen 24 millió szegény rokon kicsit sok lenne egy 48 milliós államnak! Fennáll még a lehetőség: a Kim dinasztia egy másik tagját trónra segíteni. Kim Dzsong Un nemrég megölette féltestvérét, nehogy ez az opció megvalósuljon. A féltestvér fia ma Makaón él a kínaiak szigorú őrizetében. Elvben Európában akarta volna folytatni tanulmányait, de a kínaiak közölték vele: ott nincs biztonságban az élete. Így hát van egy ifjú trónörökös a kínaiak őrizetében, de nagy kérdés, hogy őt elfogadná-e a helyi elit csak azért, mert rendszert megalapító Kim Ir Szen dédunokája?

Fotó: A diktátor egy hirdetésen Los Angeles-ben / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez