FIFA: miért tartóztatták le a BBC forgatócsoportját Katarban?

A brit televíziósok a 2022-es futball-világbajnokság építkezéseiről akartak beszámolni, de két napra lecsukták őket. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség azt szeretné tudni, hogy mégis miért?

A BBC forgatócsoportja, melyet a miniszterelnöki hivatal hívott meg Katarba, nem a hivatalos programot követte- hangzik a katari kormányzati magyarázat. A BBC riportere eközben magánlaksértést követett el, ez pedig nálunk bűncselekmény- így indokolta Katar a négytagú BBC stáb kétnapos börtönkalandját. A forgatócsoport feje Londonban elmondta: a letartóztatás során kiderült, hogy a helyi rendőrség minden másodpercben követte őket. A BBC stáb arra volt kíváncsi: milyen körülmények között építik a vendégmunkások a stadionokat Katarban? Korábban napvilágot láttak olyan riportok, melyek szerint a munkások helyzete alig jobb, mint a rabszolgáké.

A FIFA számára különösen kínos minden olyan hír, mely a katari futball-világbajnokság körülményeivel foglalkozik. A világsajtó széles körben foglalkozott azzal, hogy Katar emírje tulajdonképp megvásárolta a sporteseményt annak ellenére, hogy a futballnak nincs komoly hagyománya Katarban, és az időjárás sem alkalmas arra, hogy futballmeccseket rendezzenek nyáron. A FIFA döntése alapján ezért télen lesz a VB, karácsony előtt rendezik a döntőt.

Ehhez persze fel kell építeni a stadionokat. Több ezer vendégmunkás serénykedik ezen, fullasztó melegben. Katar kormánya azt ígérte: javít a vendégmunkások helyzetén. De akkor miért kellett lecsukni a BBC forgatócsoportját, mely épp azt akarta bemutatni: miképp készülnek a stadionok a 2022-es futball-világbajnokságra Katarban?

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez