Volt BBC-s újságírót tartóztattak le Iránban

Egy iráni lap szerint a perzsa nyelvű BBC-adás egyik volt tudósítóját vették őrizetbe Iránban, egyelőre nem tudni, miért.

Őrizetbe vették az iráni hatóságok a BBC perzsa nyelvű műsorszolgáltatásának egyik volt tudósítóját – közölte a Kaleme.com iráni ellenzéki hírportál csütörtökön. A hírportál szerint az iráni hatóságok szerda reggel vették őrizetbe Bahman Daroshafaeit otthonában, de nem közölték intézkedésük okát.

Daroshafaei közel két éve távozott a londoni székhelyű BBC-től, azt követően pedig politikai témájú könyveket és novellákat fordított. A teheráni illetékesek egyelőre nem nyilatkoztak az őrizetbe vételről, amely részét képezi az újságírók és az ellenzéki aktivisták elleni szigorú hatósági fellépésnek – olvasható az AP amerikai hírügynökség kommentárjában.

Két, novemberben őrizetbe vett iráni újságíró ügyvédje a hét elején elmondta: védenceit a nemzetbiztonságot veszélyeztető bűncselekményekkel vádolják. Korábban számos értelmiségit, köztük két költőt és egy filmrendezőt is őrizetbe vettek a hatóságok.

Iránban február 26-án választják meg a 290 tagú parlament, valamint a 88 tagú Szakértők Tanácsának képviselőit. Szakértők a választásokat a keményvonalasok és a mérsékeltnek számító Haszan Róháni iráni elnök hívei közötti erőpróbaként értékelik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez