Egy magyar zeneszerző Hollywoodban – Rózsa Miklósra emlékeztek

Az egyetlen háromszoros magyar Oscar-díjas, Rózsa Miklós zeneszerző, filmzeneszerző 110 éve, április 18-án született Budapesten. Ebből az alkalomból a Magyar Hollywood Tanács (MHT) ünnepélyes megemlékezést tartott az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtéren.

Bokor Balázs, az MHT elnöke bevezetőjében Hollywood magyar gyökereiről mesélt a szép számú érdeklődőnek. Ezután Hubai Gergely filmzene-kritikus tartott egy hosszabb előadást, filmrészlet-bejátszásokkal.

hubai-miklos-es-bokor-balazs

Bemutatta Rózsa Miklós művészetének különböző korszakait: a Korda Stúdiónál töltött londoni éveket, amikor főleg egzotikus kalandfilmekhez írt zenét, aztán a már Hollywoodban rá jellemző filmtípusokat.

dscf0069

Rózsa Miklós 1940-ben, a bombázások elindulása miatt költözött át Londonból Amerikába, ahol hamarosan a szakma legismertebb mestere lett.

rozsa-miklos

Már itt fejezte be a Bagdadi tolvajhoz írt filmzenét. Hosszú karrierje során 100 filmhez írt zenét és munkái közül az Elbűvölve (1946), A kettős élet – Othello (1948) és Ben Hur (1960) érdemelték ki az Oscar-díjat. Ahogy Hubay Miklós kifejtette, voltak olyan évek, amikor főleg thrillerekhez és olyanok is, mikor főleg gengszterfilmekhez írt zenét, de voltak történelmi film korszakai is.

dscf0025

Dolgozott Hollywood minden jelentős rendezőjével és színészével, nagyon nagy hírnévre tett szert Amerikában és világszerte. Magyarországon sajnos nem annyira ismerik, bár mint a későbbi beszélgetés során kiderült, a MÁV Szimfonikusok több nagy hangversenyt szentelt csak az ő műveinek.

dscf0048

Az est folyamán Rózsa Miklós szerzeményei alapján improvizált Szakcsi Lakatos Béla Kossuth és Liszt díjas zongoraművész és zeneszerző, a Nemzet Művésze.

szakcsi-lakatos-bela-3

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez