Erősítenek a kínaiak és az oroszok Észak-Korea határán

Mind Pekingben, mind Moszkvában cáfolják, de az amerikai műholdak szerint jelentős csapaterősítések érkeztek az elmúlt napokban Oroszország távol-keleti vidékére, mely határos Észak-Koreával.

Alekszandr Gorgyejev, a távol-keleti parancsnokság szóvivője szerint arról van szó, hogy hadgyakorlatot tartanak. Ezért láthattak az élesszemű megfigyelők és a műholdak sok ágyút és tankot érkezni Vlagyivosztokba. Az amerikai hírszerzés szerint mintegy 150 ezer kínai katona állomásozik a Jalu folyó körzetében Észak-Korea határa mentén. Ez jóval nagyobb létszám, mint a korábbi.

Mire készülhetnek Moszkvában és Pekingben? Minden szem a Fehér Házra szegeződik: mit lép az amerikai elnök? Ha Trump lecsap, akkor két forgatókönyv valósulhat meg a katonai szakértők szerint. Az egyik az, hogy összeomlik a diktatúra és véget ér a Kim dinasztia több mint hetvenéves uralma Észak-Koreában. Ebben az esetben az orosz és a kínai csapatok rendfenntartó szerepet játszhatnának. Korea-szakértők ezt tekintik a kevésbé valószínű forgatókönyvnek.

Sokkal valószínűbb az, hogy az amerikai csapás nem ingatja meg alapjaiban a rendszert, de átmenetileg káoszt okozhat. Ezt sok észak-koreai arra használhatná ki, hogy megszökjön a nemzeti kommunizmus földi Paradicsomából. Ebben az esetben a kínaiak és az oroszok katonai erővel állíthatnák meg a menekültáradatot – már persze ha az megindul. Bár mind Trump, mind külügyminisztere, Tillerson többször közölte: az USA türelme elfogyott! Egyedül is lecsap Észak-Koreára. Válaszul Észak-Korea nukleáris csapást ígért. A három nagyhatalom egymással is kellene, hogy egyeztessen, de a jelenlegi helyzetben ez nem megy simán. Addig pedig az ifjú diktátor, Kim Dzsong Un vígan folytathatja fegyverkezési programját és fenyegetheti atomháborúval egész környezetét.

Fotó: kínai turisták kukucskálnak át Észak-Koreába / Marketplace

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez