Sokkoló tüntetés menyasszonyi ruhákkal Bejrútban

Az egyszerűen csak kőkorszaki erőszaktörvényként emlegetett rendelet szerint felmentést kap a büntetés alól az, aki elveszi feleségül az áldozatát.

Elérték céljukat a jogvédők Jordániában, a sorozatos tiltakozások ugyanis megtették hatásukat: a kabinet visszavonta a törvényt, amely korábban felmentette a nemi erőszakot elkövetőket abban az esetben, ha elveszik feleségül az áldozatukat. A törvényt feminista szervezetek, keresztények és muszlimok is támadták, így a vezetők engedtek a nyomásnak.

0001beirut

Libanonban azonban továbbra is zajlanak a tüntetések, ott ugyanis még érvényben van a csak “kőkorszaki erőszaktörvényként” emlegetett, 522-es passzus, a jordániai törvény libanoni változata. A helyi aktivisták szeretnének hasonló eredményt elérni, mint Jordániában, és ehhez mindent be is vetnek. Legutóbb sokkoló akcióval hívták fel a figyelmet a témára: 31 papírból készült menyasszonyi ruhát állítottak ki Bejrút tengerparti részén. Az AFP-nek azt mondták, a ruhákkal azt kívánták jelképezni, hogy a hónap minden napján megerőszakolnak egy nőt Libanonban, majd pedig arra kényszerítik, hogy menjen hozzá ahhoz, aki a szörnyű tettet elkövette ellene.
Fotó: Twitter – Alia Awada, Instagram – Alekshaddad

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez