Diplomáciai megoldásra törekszünk, de ez nehéz lesz – Trump Észak-Koreáról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken vitatja meg az újabb szankciókat Észak-Koreával szemben. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter terjeszti elő az újabb javaslatokat Észak-Korea megfékezésére.

A világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer állandóan fejleszti nukleáris csapásmérő képességét és mindinkább fenyegeti szomszédain túl magát az Egyesült Államokat is. Legutóbb a rendszert megalapító Kim Ir Szen születésnapján, április 15-én fenyegette meg atomháborúval a világot az ifjú diktátor katonai tanácsadója.

Vegyük figyelembe, hogy Kim Dzsong Un 27 éves volt, amikor az apja meghalt és ő átvette a hatalmat Észak-Koreában. Ilyen fiatalon ez nem könnyű – mondta Donald Trump, aki a Reuters tudósítójának nyilatkozott. Az USA elnöke azt követően fejtette ki a véleményét Észak-Koreáról, hogy a Fehér Házban az amerikai kongresszus tagjait tájékoztatták a helyzetről. Diplomáciai megoldásra törekszünk, de ez nagyon nehéz lesz – hangsúlyozta Trump. Aki azért fenyegetően megemlítette: nem zárható ki más  megoldás sem.

Az USA elnöke dicsőítette Kína államfőjét: nagyon jó ember, aki szeretné megoldani a konfliktust Észak-Koreával, de nincsenek meg hozzá az eszközei. Nemrég volt amerikai-kínai csúcs Floridában, de azóta is gyakran beszél a két elnök telefonon. Pekingben üdvözölték Trump nyilatkozatát és egyben közölték: ha Észak-Korea újabb atomkísérletet hajt végre, akkor Kína újabb szankciókat alkalmaz vele szemben. Februárban megszüntették a szén importját Észak-Koreából és ezzel súlyos csapást mértek a gazdasági nehézségekkel küzdő országra. Pekingben ugyanakkor azt is bejelentették, hogy három hetes kihagyás után újraindul az Air China járata Phenjanba. Vagyis Kínában Trump nyilatkozatát úgy értelmezik, hogy a katonai csapás elmarad Észak-Korea ellen.

Kína nem helyesli a Thaad rakétavédelmi rendszer telepítését Dél-Koreában. Ennek ellenére az amerikai rendszer hamarosan működőképes lesz. Trump közölte: Dél-Koreának egymilliárd dollárt kell fizetnie ezért. Dél-Korea az USA stratégiai szövetségese a második világháború óta. Észak-Koreát korábban a kommunista nagyhatalmak – Peking és Moszkva – támogatta, de a Szovjetunió bukása után Kína maradt az egyetlen szövetséges. Megpróbálta a reformok irányába terelni az ifjú diktátort, de nem járt sikerrel. Peking bizalmi emberét, az ifjú diktátor mentorát Kim Dzsong Un megölette és vígan folytatta apja fegyverkezési politikáját. Épp ezért Washingtonban a nemzetbiztonsági tanács Kim Dzsong Un meggyilkolását javasolta Trump elnöknek. A dél-koreai sajtó szerint már az országban gyakorol az az amerikai kommandós csapat, mely 2011- ben végzett Oszama bin Ladennel Pakisztánban.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez