Ferenc pápa: barátként, békehirnökként és zarándokként érkezem Egyiptomba

Kétnapos látogatást tesz a legnépesebb arab államban Ferenc pápa három héttel azután, hogy virágvasárnap idején két terrorakció is volt keresztények ellen Egyiptomban. 46 ember meghalt.

Az egyik templomban, melyet a dzsihádharcosok célba vettek, jelen volt II. Teodor, a kopt egyház feje. Ez a legnépesebb keresztény közösség a Közel-Keleten – létszáma 8-10 millió. Közülük csak 250 ezer a római katolikus, aki elismeri a Vatikán felsőbbségét. A keresztények állandó támadás célpontjai a Közel-Keleten. Ezért szerveztek békekonferenciát a kairói Al Azhar egyetemen, mely a legtekintélyesebb vallási intézmény a muzulmán világban. Ezen a békekonferencián vesz részt Ferenc pápa, aki elődjével ellentétben a dialógus híve a muzulmán világgal.

Az Al Azhar egyetem megszakította a kapcsolatait a Vatikánnal és Egyiptom visszahívta nagykövetét, amikor Ferenc pápa elődje, XVI. Benedek egy keresztények elleni merénylet után különleges védelmet kért a katolikusoknak az egyiptomi hatóságoktól. A pápa nemcsak a terrorizmust ítélte el, de utalt a vallási fanatizmusra is és ezzel megsértette mind a politikai, mind az egyházi vezetést Egyiptomban. De ez már a múlt. Ferenc pápa a nyitás és a párbeszéd híve. Először II. Teodort fogadta a Vatikánban, majd tavaly a tekintélyes Al Azhar egyetem vallási vezetőjét. Most Ahmed al-Tajeb a vendéglátója a békekonferencián, melyet a terrorizmus ellen szerveztek Kairóban. Ferenc pápa ellátogat a Szent Péter templomba is, ahol 2016 decemberében, nem sokkal karácsony előtt dzsihádharcosok merényletet követtek el. 29-en meghaltak és sokan megsebesültek.

Ahmed al-Tajeb, a pápa vendéglátója nemrég kijelentette: a dhimmi elavult! Ez a kifejezés azokat a nem muzulmán vallásokat jelölte, melyeket hagyományosan alsóbbrendűnek tekintettek a török szultán birodalmában, ahol ezeknek a kisebbségeknek adót kellett fizetniük. Az Iszlám Állam továbbra is a dhimmi alapján áll, sőt szeretné elüldözni a más vallásúakat a muzulmán országokból. Ezért hajt végre folyamatosan merényleteket a keresztények ellen a Közel-Keleten. Így érthető, hogy óriási katonai és rendőri készültség van Egyiptomban, ahol kétnapos látogatást tesz Ferenc pápa, hogy elősegítse a dialógust keresztények és muzulmánok között.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez