Donald Trump meghívta magához Rodrigo Dutertét

Telefonon beszélt az amerikai elnök a főként drogháborúja miatt ismert államfővel. A beszélgetés vége egy meghívás lett a Fehér Házba.

 

Donald Trump novemberben utazik a Fülöp-szigetekre, de a jó kapcsolatot addig is aktívan ápolja az ottani államfővel, Rodrigo Dutertével. A Fehér Ház hivatalos közleménye szerint az amerikai elnök meghívta magához Dutertét Washingtonba, amikor telefonon tárgyaltak szombaton. A “nagyon barátságos”” beszélgetésben megvitatták a délkelet-ázsiai régió biztonsági helyzetét és Észak-Korea témáját is, de szóbakerült a filippínó államfő által indított véres drogháború is, amiben eddig 7000 embert öltek meg a Fülöp-szigeteken. Ahogy a közleményben fogalmaztak: “Ugyanakkor megtárgyalták azt is, hogy a filippínó kormány nagyon keményen harcol azért, hogy megtisztítsa az országot a drogoktól, ami sok országot sújtó probléma szerte a világon.”

A jogvédő szervezetek által erősen bírált Duterte hivatalba lépése után szabad kezet adott a hatóságoknak bárki megölésére, aki kapcsolatba hozható a drogokkal, de a lakosság felé is voltak olyan kijelentései, amivel gyilkosságok elkövetésére buzdított. Múlt héten egy filippínó ügyvéd nyújtott be panaszt ellene a nemzetközi büntetőbírósághoz (ICC), amelyben Dutertét és további 11 hivatalnokot vádol tömeggyilkosságok elrendelésével és az emberiség elleni bűncselekmények elkövetésével.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez