Itt a nőnek otthon a helye

Az arab férfiaknak mindössze a negyede híve a nemek egyenjogúságának – derül ki egy most nyilvánosságra hozott kutatásból.

A fiatalok ugyanolyan konzervatívak, mint apáik voltak – állapítja meg a Közel-Keleten és Észak-Afrikában végzett nemzetközi felmérés. Az IMAGES MENA munkatársai csaknem 10 ezer embert kérdeztek meg – nőket és férfiakat Libanonból, Egyiptomból, Marokkóból és a palesztin területekről, 18 és 59 év között. Túlnyomó többségük igencsak konzervatív elveket vall a nőkről – szerintük nincsenek meg a kellő képességeik ahhoz, hogy vezetőkké váljanak és igazából az otthonukhoz tartoznak, ott a helyük. Ami az oktatást illeti, arról azt gondolják, hogy a fiúknak fontosabb, mint a lányoknak – összegzi az eredményeket az Egyptian Streets.

A nők többségének véleménye nem tért el a férfiakétól: elfogadták, hogy a legfontosabb kötelességük otthon vár rájuk.

A felmérés arra is rávilágított, hogy néhány arab országban tízből kilenc férfi gondolja úgy, hogy joga van meghatározni, hogyan öltözzön a felesége és milyen gyakran bújjon ágyba vele.

Még azoknak a férfiaknak a többsége is, akik elfogadnák, hogy egy nő legyen a főnökük, úgy gondolja, hogy a férfinak kell lennie a kenyérkeresőnek és a nőnek csak addig szabad dolgoznia, amíg ez nem hat hátrányosan a családi kötelezettségeire. Az ő körükben egyébként pici elmozdulás van azon a téren, hogy elképzelhetőnek tartják: a nőé legyen a végső szó a családot érintő döntésekben.

A tanulmány szerint a konzervatív nézetek okai között fontos helyet foglalhat el az, hogy a térségben a fiatal férfiak közül sokan nem találnak maguknak munkát.

A kutatás a családon belüli erőszakkal is foglalkozott. Eszerint a férfiak 45 százaléka nem lát kivetnivalót abban, ha napi szinten erőszakos a feleségével szemben. Több mint felük pedig úgy gondolja, hogy néha meg kell verni a nőket.

Ami a nőket illeti, az ő nézeteik sem bizonyultak korszerűbbnek. A többség nem kíván élni szociális és gazdasági jogaival. Itt viszont jelentős a különbség a fiatalok és az idősebbek között – az előbbiek közül jóval többen készek arra, hogy megvédjék a jogaikat és tegyenek az egyenjogúságukért.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez