Ez az afgán lány lehet a legfiatalabb pilótanő, aki egyedül körberepüli a Földet

Hétfőn szállt fel Montreálból, hogy megtegye az út következő részét, átrepülje az Atlanti-óceánt.

Shaesta Waiz 29 éves – egy menekülttáborban született a szovjetekkel vívott háború vége felé, aztán a szüleivel együtt emigrált az Egyesült Államokba. Ahol beleszeretett a repülésbe és le is tette a pilótavizsgát – ő lett minden idők legfiatalabb afgán pilótanője. Most új babérra tör: ő akar lenni a világ legfiatalabb olyan pilótanője, aki egyedül kerüli meg a Földet.

“Amikor felfedeztem a repülőszenvedélyemet, újabb és újabb kihívások elé állítottam magamat. Elkezdtem olvasni. Elkezdtem komolyan foglalkozni a matekkal. Másképp néztem a világra, másképp néztem az égre. A lényeg, hogy találjuk meg, mit szeretünk és kövessük azt.”

Daytona Beach-ről, Kaliforniából indult szombaton és Beechcraft Bonanza A36-os gépén 25.800 kilométert készül megtenni, szólóban. Az útirány 18 országot érint, köztük Spanyolországot, Egyiptomot, Indiát, Szingapúrt és Ausztráliát. Augusztusra tervezi a visszatérést Floridába.

shaesta-waiz-2-1024x681

Nem fog unatkozni azon a 30 állomáson, ahol meg fog állni – mérnöki végzettsége segítségével olyan események házigazdája lesz, melyekkel meg akarják szerettetni a természettudományokat, főként a matekot, a fizikát, az aviatikát az iskolás gyerekekkel. Az utat az ICAO, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet támogatja, melynek adatai szerint a hivatásos pilóták közül mindössze 5 százalék, vagyis minden huszadik nő. Illetve kicsit még ennél is rosszabb az arány.

Ezen Shaesta Waiz is próbál a maga eszközeivel javítani. Non-profit szervezetének, a Dreams Solarnak a weboldalán azt írja: minden alkalommal, amikor kinyitja a gép ajtaját, azt kérdi magától, hogy lehet egy lány az ő hátterével ilyen szerencsés? De az igazság az, hogy bárkiből lehet az, aki ő lett – mondja. És jó volna, ha minél több lány megtapasztalhatná, hogy mekkora szabadság is jó magasan a világ fölött repülni.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez