Szombaton kezdődik a ramadán

A ramadán a 9. hónap az iszlám naptárban. Akkor kezdődik, amikor a vallási vezetők megpillantják az új hónap elejét jelentő félholdat.

Így aztán a ramadán kezdete az iszlám országok között egy nappal eltérhet. De a többi országok muszlim közösségei sem feltétlenül lépnek egyszerre a böjti időszakba – előfordul, hogy még egy adott városon belül sem. Vannak, akik a helyi vezetők észlelésére hagyatkoznak, de a legtöbben az iszlám legszentebb helyeinek őrét, Szaúd-Arábiát követik.

Nos, az ottani legfelsőbb tanács csütörtökön jelentette be, hogy május 27-e, szombat lesz a ramadán első napja. Tegnap ugyanis még nem látták a félholdat – írja az Al Arabiya honlapja. De minthogy az iszlám naptárban az ünnepek az előző napi napnyugtával indulnak, gyakorlatilag már ma este elkezdődik a hónap, de a böjt értelemszerűen csak holnap napkeltekor.

A ramadán az idén június 25-ig tart. Az iszlám naptárban mindig ugyanakkor van, ám a Gergely-naptárban ez változik – az előbbi ugyanis a Hold, az utóbbi pedig a Nap járását követi.

Világszerte másfél milliárd muszlim emlékezik meg a ramadánról, melynek ideje alatt a hívőknek napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evés-ivástól, a dohányzástól és a szextől. Akárcsak a gonosz gondolatoktól és cselekedetektől.

A ramadan szent hónap a muszlimoknak – a hagyomány szerint ekkor nyilatkoztatta ki a Koránba foglalt akaratát Mohamed prófétának Allah. A ramadáni böjt az iszlám öt pillérének egyike.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez