Nem tetszett az iszlamistáknak – elvitték a görög istennő szobrát

A munkások már szét is bontották Themis-nek, az igazság istennőjének szobrát Bangladesben, a legfelsőbb bíróság épülete előtt. A műalkotás ellen az iszlamisták emeltek szót.

A tógába öltözött, kardot és mérleget tartó női alak nem régóta állt az épület előtt: mindössze fél éve emelték. Iszlamista csoportok máig adtak határidőt az eltávolítására. Azt állították, hogy a muszlimok vallási érzületeit sérti, és követelésük nyomatékosítására nagy tüntetéseket szerveztek a fővárosban, Dakkában. A felvonulók azt kiabálták, hogy az istennő szobra a bálványimádás megtestesítője. Sheikh Hasina miniszterelnök be is adta a derekát, de a szekuláris csoportok tiltakoztak.

Az egyik tiltakozó menet / Fotó: Japan Times
Aktivisták követelik a szobor eltávolítását / Fotó: Japan Times

A munkások azonban megjelentek a helyszínen és éjfélkor daruval kiemelték a helyéről a vitatott műalkotást – jelentette a BBC. A szobrász, Mrinal Haque azt nyilatkozta: a békesség fenntartása a fontosabb. Elemzők szerint a történet azonban csak egy azok közül a jelek közül, amelyek az iszlamisták és a liberális értékrendet vallók közötti feszültség erősödését mutatják Bangladesben.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez