Visszakapta karjait a milói Vénusz

Még ha valaki nem is tud semmit a klasszikus művészetről, jó esély van rá, hogy legalább egy fotón látta már a milói Vénuszt, a gyönyörű női szobrot, karok nélkül. Japánban most megalkották az elveszett karokat.

Az eredeti milói Vénusz szobor egyébként 203 centiméter. Hogy miért hiányoznak a karjai, az egy örök rejtély marad, annak ellenére, hogy számtalanszor kutatták már ennek okát. Azok, akik viszont szeretnék elképzelni milyen is lehetett karokkal a szobor, most figyeljenek. Hála a Kanagava székhelyű FREEing nevű japán cégnek, képzeletünket teljes mértékben szabadjára engedhetjük. Hamarosan megjelenik ugyanis a milói Vénusz figura, karokkal.

v21

A milói Vénuszt, vagyis méloszi Aphrodité szobrát valamikor kr.e. 130 körül készítették, mely egyike a világ több ikonikus szobrászati alkotásának. Akkor is, ha nem ismerjük a megfelelő elnevezést, biztosan mond nekünk valamit, ha meglátjuk. Bár rekonstrukciója lehetetlen, az emberek fantáziáját még ma is izgatja, hogy vajon hogy álltak karjai eredetileg.

v13

Bár a figura nem visz minket közelebb az igazsághoz, de olyanná tehetjük vele a szobrot, amilyenné akarjuk. Ezzel teret engedhetünk saját művészeti elképzeléseinknek, illetve tehetünk egy történelmi kirándulást. A figura egyébként különböző cserélhető részekkel jelenik meg (kar nélküli és karokkal megjelenő változat is lesz). A szobrokon nem csak a karok mozgathatók, de a fej, a csípő és a lábak is. Így gyakorlatilag tényleg mindent megtehetünk vele.

v31

A tervek szerint a figura jövő év januárjában jelenik meg, és kb. 4444 jenbe fog kerülni (kb. 9 ezer forint). A figura 150 milliméter magas.

v v111

Ha már a milói Vénuszt ilyen formában kiadják, akkor nem árt készíteni neki egy barátot is. Legalábbis ezt gondolja a gyártó. Szerencsére már azt is lekészítették: itt a mozgatható szobor testvére: A gondolkodó. A Gondolkodó, valószínűleg a leghíresebb Rodin alkotás. A Pokol kapuja oromzatára tervezte, és a művéről elmélkedő Dantét ábrázolja, bár önálló munkaként ismert. A meditáló-elmélkedő ember sokkal általánosabb érvényű megtestesítője: az emberé, aki rendkívüli erőfeszítések árán emelkedett fel az állatvilágból, és misztikus megvilágosodás révén megszületik elméjében az első gondolat.

v51 v121

A gondolkodó figura a Vénusszal ellentétben már kapható körülbelül 8 ezer forintnak megfelelő jenért. 155 centiméter magas, és elérhető a japán Amazonon.

k12 k22 k32 k111

Lehetséges, hogy számos művészetkedvelő furcsán tekint ezekre a szobrokra. Mégis vannak, akik már most kézbe vennének egyet. A klasszikus művészetet ellenben talán nem is lehet más módon eljuttatni a mai emberekhez, mint egy-egy viccesnek tűnő, szórakoztató alkotással, aminek hatására talán az eredeti klasszikus művek alkotói és alkotásai örök érvényűek maradnak.

Reméljük, hogy a művészet ilyen irányú terjesztése mindenkit visszavezet az eredeti művek megismeréséhez.

(Visited 31 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez