Iránban a Forradalmi Gárda Szaúd- Arábiát vádolja a kettős terrorakcióval

12 ember meghalt és 43 megsebesült, amikor dzsihádharcosok két merényletet hajtottak végre Teheránban.

Egy négytagú csoport a parlament épületébe hatolt be – női ruhákba öltözve. A belügyminiszter helyettese szerint a női ruhákban rejtették el a fegyvereket, melyekkel aztán rátámadtak a képviselőkre. Amikor bekerítették őket, akkor egyikük felrobbantotta magát. A másik terrorakciót Khomeini ajatollah mauzóleumánál hajtották végre. Itt is felrobbantotta magát egy öngyilkos merénylő. Mindkét támadás szimbolikus volt: a parlament Teherán belvárosában a politikai hatalom egyik fő központja, Khomeini ajatollah pedig az iszlamista rendszer megalapítója volt 1979-ben.

Az Iszlám Állam vállalta magára a felelősséget a két terrorakcióért. Az Iszlám Állam a szunnita fanatikusok képviselője, akik eretneknek tekintik a síitákat. Iránban a lakosság döntő többsége síita és a vallási vezetők meghatározó szerepet játszanak a politikai életben is. Az Iszlám Állam korábban is követett el merényleteket Iránban, de csak vidéken. Teheránban ez volt az első komoly iszlamista terrortámadás.

A Nemzetbiztonsági Tanács alelnöke szerint iráni állampolgárok voltak a merénylők, akik mind meghaltak. A Forradalmi Gárda Szaúd-Arábiát vádolta meg a terrorakciókkal. Arra emlékeztettek, hogy nemrég Szaúd- Arábiában muzulmán csúcsértekezletet tartottak Donald Trump részvételével. Ezen Iránt megvádolták azzal, hogy támogatja a síita terrorizmust. Donald Trump megismételte a vádat a teheráni terrorakciók után is: imádkozott a halottakért, de mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a terror támogatóit magukat is érhetik terrortámadások! Iránban elítélték az amerikai elnököt a megismételt terrorista vádakért. A Közel-Keleten Szaúd-Arábia vezeti a szunnita országok csoportját, míg Irán a síitákét. Amerika több mint 300 milliárd dollár értékben ad el fegyvereket Szaúd-Arábiának a “terrorizmus elleni harc érdekében”…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez