A Facebook mesterséges intelligenciával harcol a terrorizmus ellen

Ezt mondta az amerikai cég terrorelhárító főnöke a párizsi Le Monde-nak. Brian Fishman megismételte azt, amit a főnöke, Mark Zuckerberg hangsúlyozott: úgy akarnak harcolni a terrorista tartalmak ellen, hogy közben tiszteletben tartják a magánélet szentségét.

A Facebook eredetileg 4500 tartalomellenőrt alkalmazott. Ehhez jött az a 3000 ezer, akit Zuckerberg azért vett fel, hogy küzdjenek a terrorista tartalmak ellen. Maga az antiterrorista kommandó 100 emberből áll, a vezetője Mary Bickert asszony. Mindketten emlékeztetettek arra, hogy a terrorista tartalmak döntő többsége nem online jut célba, mert küldői tisztában vannak a kockázatokkal.

Nemrég a francia-brit csúcstalálkozón Párizsban bírálták a nagy internetes szolgáltatókat amiatt, hogy sokan úgy válnak az iszlamista terror hívévé, hogy a Facebookon és másutt a világhálón könnyen hozzájuthatnak a terrorizmust népszerűsítő anyagokhoz. Fontos a kontextus – mondja Fishman. Ha egy lefejezést látunk a videón, akkor azt automatikusan kiszűri a mesterséges intelligencia. De mi van akkor, ha a robot az Iszlám Állam fekete lobogóját látja? Ez lehet propagandaanyag, de lehet valamiféle hír vagy sajtóközlemény is. Erről tehát már az embernek kell dönteniük. A terrorista szervezetek minden közlését törölni fogjuk, akkor is, ha csak randitanácsokat adnak – hangsúlyozta Bickert asszony. A cél az, hogy no go zóna legyen a Facebook a terrorista szervezetek számára – mondták a Facebook terrorelhárítással foglalkozó vezetői, akik a párizsi Le Monde-nak nyilatkoztak.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez