A nemi erőszakkal viccelődtek egy cseh talkshow-ban

A statisztikákban megkülönböztetik azokat a nőket, akik akarták az erőszakot, és akik nem? – ez a kérdés hangzott el a cseh köztévé egyik szórakoztató műsorában a műsorvezető szájából.

A Všechnopárty a Cseh Televízión fut nagy sikerrel, amolyan szórakoztató beszélgetőműsor, ahova ismert embereket hív meg a műsorvezető, Karel Šíp. A június 16-i adásban a szokásos három vendég közül az utolsó egy fiatal rendezőnő, Tereza Nvotná volt, aki éppen Špina (Mocsok) című filmjét népszerűsíti. Amely egy 17 éves megerőszakolt lány kálváriáját mutatja be, ennek kapcsán beszélgettek a témáról.

A rendezőnő a műsorban elmondta: annak ellenére, hogy minden 10. nő esik áldozatául nemi erőszaknak, csak 5 %-uk fordul a rendőrséghez. A műsorvezető ekkor nevetve közbevágott, hogy ezekben a statisztikákban jelölik-e, hogy melyik nő akarta az erőszakot és melyik nem. A közönség és a többi vendég is nevetett, míg a rendezőnő kissé kizökkent. Azzal folytatta, hogy hálás ezért a reakcióért, mivel a legtöbb nő azért nem beszél az erőszakról, mert vagy nem hiszik el neki, vagy kinevetik.

Az ügy egyelőre nem kapott nagy nyilvánosságot, a szlovák médiumok közül csak a Sme című napilap foglalkozott vele, a Cseh Televízió nem. A kommentelők viszont két táborra szakadtak: vannak, akik szerint az egyébként rutinos műsorvezető a műsor jellegéhez hűen csak kicsit puhítani akarta az egyébként súlyos témát, mások szerint visszataszító és szexista volt ez a megjegyzés. Volt, aki a Charlie Hebdóhoz hasonlította, mivel a francia szatirikus lap is komoly témákból űz gúnyt. Előkerült az az álláspont is, amelyből néhány évvel ezelőtt Magyarországon, a pécsi rendőrség oktatófilmje kapcsán lett botrány. Eszerint a műsorvezető arra utalhatott, hogy sok nő kivívja maga ellen a sorsot azzal, hogy kacéran öltözködik.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez