Kevesebb turista járt Franciaországban tavaly a terrorizmus miatt, de a franciák így is világelsők

Szomorú év volt a tavalyi a francia idegenforgalomban, hosszú idő után először csökkent a külföld turisták száma és a bevétel is – mondta sajtóértekezletén a külügy turizmussal foglalkozó főosztályvezetője.

83,2 millió külföldi turista járt Franciaországban 2016-ban, míg egy évvel korábban ez a szám még 84,5 millió volt. A bevétel 42 milliárd euróról 40 milliárdra csökkent. Elsősorban az európaiak és az ázsiaiak ijedtek meg az iszlamista merényletektől, az észak-amerikaiak viszont vígan turistáskodtak francia földön, kihasználva a dollár erejét az euróhoz képest.

A japán turisták száma több mint 39%-kal csökkent, a kínaiaké csaknem 9%-kal. Az USA-ból viszont 15%-kal többen érkeztek. Minthogy a világturizmus tavaly is virágzott, ezért Franciaország részesedése csökkent a tortából. Különösen azért, mert a terroristák előszeretettel választottak olyan célpontokat, ahol sok a turista: Párizsban a belvárost, Nizzában a tengerparti sétányt, stb.

Mi lesz ezután? Az előrejelzések optimisták: elmúlt a pánik! Legutóbb a Champs Élysées-n, ahol egy fanatikus dzsihádharcos a csendőröket támadta meg, a járókelők nyugodtak maradtak. Még egy merénylet? Hát aztán! – ez volt a reakció Párizs legelegánsabb főutcáján, ahol a csendőrök ártalmatlanná tették a támadót úgy, hogy a civileket semmilyen veszély sem fenyegette közben. A turisták már megszokták a megerősített őrizetet az Eiffel-torony és más népszerű látnivaló környékén. Ezért Franciaországban abban bíznak, hogy a tavalyi szomorú évnél derűsebb lesz az idei az idegenforgalomban és továbbra is megőrzik első helyüket az USA-val és Spanyolországgal szemben.

Fotó: turisták a Louvre előtt / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez