Az európaiak halálra isszák magukat

Ez derül ki egy orvoscsoport kutatásából, mely a rákos megbetegedések és az alkohol kapcsolatát vizsgálta. A United European Gastroenterology nevű orvoscsoport vizsgálatai szerint Európában többen és többet isznak, mint bárhol másutt a világon.

Ugyanakkor az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy az ivászat nagyon megnöveli a hasnyálmirigy- és a végbélrák valószínűségét. Ezek pedig a nagyon nehezen gyógyítható rákos megbetegedések közé tartoznak. Helena Cortez-Pinto doktornő, a lisszaboni Szűz Mária kórház belgyógyászati részlegének orvosa, aki részt vett az imént említett kutatócsoport vizsgálataiban, felhívta a figyelmet: Európában minden ötödik 17 éven felüli férfi erősen italozónak számít. Valószínűleg kevesen gondolnak közülük arra, hogy minden negyedik hasnyálmirigy- és végbélrákos megbetegedés oka nem más, mint az alkohol!

Az európaiak keményen isznak: 11,2 literes éves fogyasztásuk világrekord! Egyetlen kontinens sem vetélkedhet ebben Európával. Amerika 20%-kal kevesebb alkoholt fogyaszt, Afrika pedig fele annyit! Persze Afrikában a hőség miatt az alkohol fogyasztása kisebb mennyiségben is halálos lehet.

Ki vezeti a listát Európában? Litvánia! A kis balti országot a szomszédos Lengyelország követi. Utána jön Nagy-Britannia, Németország és Franciaország. Az európai listán végén Málta és Olaszország áll. Litvániában a kormányzat tisztában van a súlyos helyzettel: január elsején drákói rendszabályokkal próbálják majd korlátozni az alkohol fogyasztását. Tilos lesz az alkohol reklámja. Felemelik az árakat. Reggel nyolc és tíz között tilos lesz az alkohol árusítása. A száraz törvény a korhatárt is módosítja: eddig 18 volt, ezután 20 lesz. Vagyis alkoholt kiszolgálni csak 20 év felettieknek lehet majd Litvániában. Mi a véleménye erről? – tudakolta a Bloomberg hírügynökség helyi tudósítója egy 17 éves lánytól, akinek még három évet kell várnia, amíg törvényesen alkoholt fogyaszthat. Ugyan már – válaszolta a lány korát meghazudtoló bölcsességgel. Ha az emberek inni akarnak, akkor meg fogják találni ennek a módját. Hogy ez mennyire lesz törvényes, az már más kérdés…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez