Hatalmas tüntetés Erdogan ellen Isztambulban – videó

Több mint tizenötezer rendőr fogta körül a több százezer tüntetőt Törökország legnagyobb városában. Az ellenzék által szervezett nagygyűlés az ellen tiltakozott, hogy Törökországban több mint 50 ezer embert börtönöztek be a múlt nyári puccskísérlet után.

Több mint százezer embert kirúgtak az állásából. Erdogan elnök megnyerte a népszavazást áprilisban. Ez szinte korlátlanná teszi az elnöki hatalmat.

Áttörtük a félelem falát! – hangsúlyozta a legnagyobb ellenzéki párt vezetője. Kemal Kilicdaroglu vezette azt a menetet, mely Ankarából indult és 25 nap után érkezett meg Isztambulba. Az ellenzéki vezető elítélte a katonatisztek balul sikerült múlt nyári puccskísérletét, de ugyanígy bírálta Erdogan elnököt is, aki kihasználva a helyzetet tömegesen küldte börtönbe ellenfeleit. A többi között egy olyan ellenzéki képviselőt is, aki azért kapott 25 éves börtönbüntetést, mert állítólag államtitkot szivárogtatott ki egy ellenzéki lapnak.

Törökországot számtalan bírálat érte az EU központjában és a tagállamokban az elmúlt hetekben. Németországban például nem engedélyezték Erdogan elnöknek, hogy nagygyűlést tartson az ottélő törökök számára, amikor Hamburgban részt vett a G20 csúcson a hétvégén. Ausztria most jelentette be: nem engedélyezik a török gazdasági miniszter hasonló kérését. Ausztriában is jelentős török kisebbség él. Törökország már évtizedek óta próbál bekerülni az Európai Unióba, de sikertelenül. Magyarország támogatja ezt a törekvést, ahogy ezt Orbán Viktor miniszterelnök nemrég elmondta Erdogan elnöknek. De Németország, Ausztria és néhány más tagállam határozottan ellenzi, hogy Törökország ebben az állapotában beléphessen az Európai Unióba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez