Videós bizonyíték került elő a II. világháborús dél-koreai szexrabszolga nőkről

Kutatók most először találtak olyan mozgóképes felvételt, amelyen minden bizonnyal olyan nők szerepelnek, akiket a japán megszálló katonák szexrabszolgaságba kényszerítettek a II. világháború idején.

Azt még mind a mai napig nem tudni, hogy a japán császári hadsereg katonái hány koreai nőt erőszakoltak meg, kényszerítettek szexrabszolgaságba a II. világháború során. Dél-koreai aktivsták viszont úgy vélik, hogy legkevesebb 200 ezer nőt tartottak fogva a japánok azért, hogy a  katonáiknak fenntartott bordélyházakban dolgozzanak. A II. világháborús japán megszállás és a nők megszégyenítése mind a mai napig fájó emlék Dél-Koreában, több mint 70 évvel a háború után még mindig komoly feszültségforrást jelent a két ország kapcsolataiban.

Mind ez idág azonban csak fényképek, utasítások és a túlélők beszámolói maradtak fenn a szexrabszolgák létezéséről. Ezért is számít olyan nagy és fontos felfedezésnek az a 18 másodperces felvétel, amit a dél-koreai Szöuli Egyetem kutatói találtak meg az amerikai archívumok között. A kutatók állítása szerint a felvételt amerikai és kínai csapatok készítették 1944-ben, amikor felszabadították a japánok megszállása aló Kína Jünnan tartományát. A mozgóképeken a kutatók szerint hét koreai szexrabszolganő látható, amint egy kínai tiszttel beszélnek.

A dél-koreaiak még most is azt sérelmezik, hogy a japánok nem kértek megfelelően bocsánatot és nem nyújtottak kárpótlást a II. világháború során elkövetett bűneikért. 2015-ben a két országnak ugyan sikerült megállapodnia abban, hogy a szexrabszolgaságba kényszerített nőket anyagilag kompenzálja a japán kormány és ehhez egy külön 8.3 millió dolláros pénzügyi alapot is létrehoztak. Sok koreai azonban úgy véli, hogy ez még mindig nem elég, a japánoknak nagyobb erőfeszítéseket kellene tenniük azért, hogy megbocsássanak nekik.

Az ügy a két ország között egyébként olyannyira komoly, hogy a japán kormány idén januárban visszarendelte dél-koreai nagykövetét, miután a koreaiak emlékművet emeltek a szexrabszolganők emlékére Puszánban, a japán konzulátus közvetlen közelében. A dél-koreai fővárosban, Szöulban is hasonló szobrot avattak fel, amit szintén az ottani japán külképviselet előtt állítottak fel. A japánok mindkét szobor eltüntetését követelik a dél-koreai kormánytól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez