Újabb dokumentumok a japán szexrabszolgaságról

Fiatal koreai és kínai nőket a japán hadsereg arra kényszerített, hogy legyenek a katonák szexrabszolgái. Kínában 89 dokumentumot hoztak nyilvánosságra, melyek a japán katonai rendészet utasításait tartalmazzák 1937 és 1945 között.

 

 

 

 

Ebben az időben Mandzsúria, vagyis Északkelet-Kína Japán katonai megszállás alatt állt. A főváros Csangcsunban volt, ez ma Csilin tartomány székhelye. Itt tették most közzé a dokumentumokat, melyek egyértelműen arról rendelkeznek, hogy a fiatal nőket bordélyházakba kell küldeni, illetve a csinosabbakat a magasrangú tisztek számára kell biztosítani. Mindezt a Kvantung hadsereg katonai rendészetének irattára tartalmazta, mely a háború során nagyrészt megsemmisült, de egyes dokumentumok fennmaradtak.

A Kvantung handsereget a Szovjetunió fegyveres erői verték szét 1945-ben. Fegyvereiket átadták a kínai vörös hadseregnek, amely ezeknek a fegyvereknek a segítségével nyerte meg a polgárháborút néhány évvel később.

Történészek kutatásai szerint mintegy 200 ezer nő vált így a japán hadsereg szexrabszolgájává. Javarészt koreai nőkről van szó. Korea már 1910 óta japán megszállás alatt állt, de sok kínai nő is erre a sorsra jutott, miután Japán elfoglalta Mandzsúriát és megtámadta az akkori fővárost, Nankingot. A most előkerült dokumentumok pontos keretszámokat ismertetnek arról, hogy hány szexrabszolgának kell a Nankingot elfoglaló japán hadsereg rendelkezésére állnia. Nankingban a japán katonák egész családokat mészároltak le, de a fiatal lányok életét megkímélték csak azért, hogy aztán bordélyházházba juttassák őket.

Japán részéről nemigen ismerték el a felelősséget a szexrabszolgaság ügyében, bár Abe Sinzo kormányfő tavaly elnézést kért. Közben azonban mind ő, mind pedig kormányának miniszterei látogatást tettek a Jaszukuni szentélyben, ahol a japán hősök emlékét őrzik, köztük azokét a háborús bűnösökét is, akiket kivégeztek a második világháború után. Emiatt Kína és Dél-Korea tiltakozott.

Obama elnök, aki nemrég járt Japánban és Dél-Koreában, Szöulban kitért a szexrabszolgák ügyére és határozottan elítélte azt. Nem kizárt, hogy a japán szexrabszolgaságról szóló régi dokumentumokat Kínában most épp azért fedezték fel, hogy viszályt szítsanak a három szövetséges: Japán, Dél-Korea és az USA között.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez