Egy előre bejelentett válság krónikája: 3 zsidó és 3 palesztin meghalt, több mint 450 megsebesült

Újabb erőszakspirál Izraelben.

Izrael biztonsági kapukat állított fel Jeruzsálemben a Templom-hegyen, miután palesztin támadók három rendőrt megtámadtak, akik közül kettőt meg is öltek. Ezt követően a Budapestről hazatért Netanjahu miniszterelnök úgy döntött, hogy az ideiglenesen kihelyezett biztonsági kapuk maradnak a szent hegy bejáratánál, melynek mecsetje, az Al-Aksza szimbólum az egész muzulmán világban. A jordániai vallási szervezet, mely az Al-Aksza mecset körüli ügyeket intézi, arra szólította fel a hithű muzulmánokat: ne használják a biztonsági kapukat! A hívők így a mecseten kívül imádkozhattak pénteken az iszlám ünnep napján. A radikálisabb palesztinok összecsaptak a rendőrökkel: az eredmény három halott és több mint 450 sebesült.

Egy feldühödött palesztin gyilkos akciót hajtott végre a zsidó telepesek ellen Halamisban, Ramallah közelében. A vallási vacsora közben rontott rá egy zsidó családra: négy embert megkéselt, közülük három meghalt. A támadó is súlyosan megsebesült. Miért tette? Az Al-Aksza mecsetért – válaszolta a gyilkos támadó. Mahmúd Abbász palesztin elnök elítélte a támadást, de követelte a biztonsági kapuk eltávolítását. Közölte: addig nem tárgyal az izraeli hatóságokkal, amíg a kapukat el nem távolítják.

Izraelben újabb intifádától tartanak, de a kormány – ügyes diplomáciával – elszigetelte a palesztinokat. A radikális palesztinokat, akiket a Hamász képvisel, immár az arab országok többsége is terrorista szervezetnek tekinti. Izrael másik ellenfelét, a Hezbollah milíciát, mely északról fenyegeti az országot, szintén terrorista szervezetnek nyilvánították a muzulmán csúcson Szaúd-Arábiában. Netanjahu miniszterelnök az elmúlt napokban többször hangsúlyozta – Budapesten is – , hogy jelenleg a civilizációk háborúja zajlik a világban. A fő ellenfél az iszlamista terrorizmus. Izrael pedig ennek a háborúnak az első vonalában áll, védelmezve a nyugati civilizáció értékrendjét – hangsúlyozta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez