Megkezdték a katonai akció tervezését Észak-Korea ellen

Az ifjú diktátor személyesen felügyelte a legújabb rakétakísérletetet, mely teljes sikerrel zárult. Az interkontinentális rakéta 998 kilométer megtétele után zuhant a tengerbe. Az utat 47 perc alatt tette meg. A maximális magassága 3724 méter volt – közölte a KCNA hírügynökség.

Kim Dzsongun ezt követően jelentette ki, hogy Észak-Korea immár el tudja érni az Egyesült Államok bármely részét. Korábban csak olyan rakétákat próbáltak ki, melyek hatótávolsága mindössze Alaszka, illetve a nyugati part elérésére volt alkalmas.

Washingtonban azonnal elítélték az akciót. Trump arra figyelmeztette Észak-Koreát, hogy téved, amennyiben azt hiszi, hogy ezek a kísérletek növelik az ország biztonságát. Épp ellenkezőleg – hangsúlyozta az USA elnöke: csökkentik azt. Megvédjük az Egyesült Államok és szövetségeseink területét- jelentette ki Trump elnök. Aki Twitteren nekitámadt Kínának is, mondván: Peking nem tesz meg mindent az észak-koreai fenyegetés megakadályozására.

A Pentagon bejelentette: megkezdték katonai akció tervezését Észak-Korea megrendszabályozására. Folyamatosan egyeztetnek Dél-Koreával. Egyidejűleg hadgyakorlatot tartanak Dél-Koreában egy esetleges észak-koreai agresszió elhárítására.  Az USA Dél-Koreában fel akart szerelni egy amerikai rakétavédelmi rendszert, de ez ellen Kína tiltakozott. Dél-Korea újonnan megválasztott elnöke leállította a rakétavédelmi rendszer kiépítését. Helyette párbeszédet ajánlott Észak-Koreának. Válasz nem érkezett, viszont a rakétakísérletek tovább folytatódtak.

Nem lenne lehetséges ilyen észak-koreai rakéták kifejlesztése Oroszország és Kína támogatása nélkül – hangsúlyozta Rex Tillerson amerikai külügyminiszter. Mindkét állam a múltban együttműködött Észak-Koreával, de jelenleg betartja az ENSZ szankciókat – hangsúlyozzák mind Moszkvában, mind pedig Pekingben. Japánban is nagy nyugtalanságot váltott ki az újabb észak-koreai rakétakísérlet. Abe Sinzo miniszterelnök összehívta a nemzetvédelmi tanácsot. Japánnak nincs erős hadserege. A védelméről a szerződések szerint az Egyesült Államok gondoskodik. Az amerikaiak megelőző katonai csapását ellenzi mind Kína, mind pedig Oroszország. Arra hívják fel Trump elnök figyelmét, hogy egy ilyen katonai akció megbuktathatja az ifjú diktátort, de meg is erősítheti pozícióját. Ebben az esetben pedig Észak-Korea még agresszívebb lenne és hamarosan be is vetné azokat a rakétákat, melyeket az elmúlt napokban sikeresen kipróbált.

Fotó: katonai parádé Phenjanban / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez