Katonai parádé Pekingben – videó

Hszi Csin-ping elnök egyenruhában vett részt a nagyszabású eseményen, melyen 12 ezer katona vonult fel Pekingben a Tienanmen téren. A kínai a világ legnagyobb hadserege, de erőben még elmarad az amerikai és az orosz mögött.

A kínai népi felszabaditó hadsereg megalakításának 90. évfordulóján rendezték meg a parádét, de ennek a mostani feszült helyzetben üzenete is van. Trump elnök a hétvégén dorgálta meg Kínát, mert nem fegyelmezi meg szövetségesét, Észak-Koreát, mely állandóan háborúval fenyegeti a világot.

Tillerson külügyminiszter még messzebbre ment: szerinte Észak-Korea nem lenne képes ilyen hatékonyan fejleszteni rakéta- és nukleáris technológiáját, ha ebben nem kapott volna segítséget Kínától és Oroszországtól. A legutóbbi sikeres észak-koreai rakéta kísérletre válaszul amerikai harci gépek húztak el a világtól elzárkózó nemzeti kommunista állam fölött. Az USA katonai megelőző csapással fenyegetőzik.

Peking ezt abszolút mértékben ellenzi. A katonai parádé megmutatta: a kínai óriás nemcsak a gazdaságban tesz mérföldes lépteket előre, de a hadsereg fejlesztésében is. Pekingben minden bizonnyal azt remélik: Washingtonban megértik a finom figyelmeztetést…

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez