Amerikai-kínai csúcs Floridában

Kétnapos munkatanácskozást tart áprilisban Donald Trump elnök és Kína első embere, Hszi Csin-ping Floridában. Így értesült a CNN hírtelevízió, mely szerint április 6-án és 7-én lenne a csúcstalálkozó a világ két legerősebb államának vezetői között.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a hétvégén Pekingben találkozik a kínaiak legfontosabb embereivel. Trump és Hszi Csin-ping találkozója a Déli Fehér Házban lesz – az amerikai elnök így hívja floridai birtokát, melyet még 1986-ban vásárolt. Nemrég ott fogadta Abe Sinzo japán miniszterelnököt is.

A Hongkongban megjelenő South China Morning Post szakértőket kérdezett arról, hogy mi várható egy ilyen sebtében megszervezett csúcstalálkozótól? A szakértők emlékeztettek arra, hogy Hszi Csin-ping elnök első találkozója Obama elnökkel hasonló körülmények között zajlott: Kaliforniában egy ranchen találkoztak 2013-ban. Nem volt problémamentes a két óriás kapcsolata az Obama korszakban sem, de washingtoni diplomácia akkor tisztában volt azzal, hogy az USA számára a legfontosabb kétoldalú kapcsolat a kínai. Már csak azért is, mert akkoriban Kína zsebében volt a legtöbb amerikai állampapír. Azóta Peking eladott több mint ezer milliárdot, de még így is az USA második legfontosabb hitelezője Japán után. Trump többször bírálta Kínát a választási kampány során, mondván: elveszi az amerikai munkahelyeket. Az új elnök felbosszantotta Pekinget azzal, hogy telefonon tárgyait Tajvan elnökasszonyával, aki a sziget függetlenségének a híve. Trump akkor kérdésessé tette: Tajvan része-e Kínának? Az “egy Kína” elvet az USA évtizedek óta elismerte, így ez a kérdőjel joggal idegesítette Pekinget. Aztán Trump felhívta Hszi Csin-pinget: megnyugtatta, hogy Washington továbbra is elismeri az “egy Kína” elvet.

Miről tárgyalhat a világ két legfontosabb vezetője Floridában április elején? Mindenekelőtt a globális gazdaságról. Trump korábban azzal fenyegette meg Kínát, hogy különvámot vet ki egyes termékeire. Ez kereskedelmi háborút jelenthet, mely nemcsak a két fél számára okozna gondot, de válságot eredményezhetne az egész globális gazdaságban. Peking első számú diplomatája nemrég Washingtonban tárgyalt – erről semmi sem szivárgott ki. Rex Tillerson a hétvégén Pekingben találkozik Hszi Csin-ping elnökkel. Az amerikai diplomácia vezetője korábban üzletember volt – éppúgy, mint maga Donald Trump. Így a globális gazdaság realitásait elég pontosan felmérhetik. Jack Ma, Kína második leggazdagabb embere, az Alibaba alapítója már találkozott Donald Trumppal. Jack és én nagy dolgokat viszünk végbe együtt! – mondta akkor az USA új elnöke. Kérdés, hogy a floridai csúcs után is ilyen optimista lesz-e Donald Trump?

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez