USA, Kína két jó barát

Az Egyesült Államok és Kína kapcsolatai csakis barátiak lehetnek! Ezt hangsúlyozta Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Pekingben, ahol Hszi Csin-ping elnök is fogadta őt.

A kínaiak első embere is megerősítette, hogy teljesen egyetért az USA külügyminiszterének kijelentésével. Tillerson jelezte: Trump elnök szívesen látogatna Kínába. A hírek szerint az első csúcstalálkozót az Egyesült Államokban tartják majd a jövő hónapban.

A problémákról nemigen esett szó a nyilvánosság előtt, pedig Észak-Korea épp az amerikai külügyminiszter ázsiai körútja idején próbált ki egy új rakétamotort, mely hosszabb távra is képes elszállítani egy nukleáris robbanófejet. A kísérletnél jelen volt maga Kim Dzsong Un is, hogy ezzel is hangsúlyozza: a háborús fenyegetés továbbra is Észak-Korea hivatalos politikája. Tillerson külügyminiszter Dél-Koreában kijelentette: az USA türelme elfogyott! Ha kell, akkor katonai erővel is megakadályozzák azt, hogy Észak-Korea fenyegesse a közeli országokat. Donald Trump Twitteren elítélte az újabb észak-koreai fenyegetést és megjegyezte: Kína lehetne segítőkészebb is ebben az ügyben. Peking leállította Észak-Korea szénexportját, és ezzel súlyos csapást mért a világtól elzárkózó nemzeti kommunista állam gazdaságára.

Donald Trump választási kampánya idején kereskedelmi háborúval fenyegette meg Kínát. Erről most a nyilvánosság előtt semmit sem mondtak Pekingben. A világ két legnagyobb hatalmának vezetői valószínűleg áprilisban vitatják meg a problémát Floridában, ahol csúcstalálkozót készítenek elő Donald Trump és Hszi Csin-ping kínai elnök között.

Fotó: Rex Tillerson / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez