Észak-Korea célba veszi Guamot, ahol fontos amerikai támaszpont van

Rakétacsapás tervét dolgozzuk ki az USA-hoz tartozó Guam ellen – közölte a KCNA hírügynökség Phenjanban. Észak-Korea ezzel közvetlenül válaszolt Trump elnöknek, aki szabadságáról azt üzente, hogy ne fenyegesse az Egyesült Államokat, mert akkor a “tűz és a harag csapása éri”.

Guam washingtoni kongresszusi képviselője megnyugtatta az ott élőket: az USA katonai ereje garantálja a biztonságukat. Guam jelentős amerikai haditengerészeti és légi támaszpont a Csendes-óceánban, Észak-Koreához ez a legközelebb eső amerikai terület.

Az ifjú diktátor személyes felügyelete mellett próbált ki nemrég egy interkontinentális rakétát az észak-koreai hadsereg. Ezt követően Kim Dzsongun kijelentette: az USA bármelyik részét el tudjuk érni! Nemcsak a rakétáit fejleszti gyors ütemben a világtól elzárkózó militarista rendszer, hanem nukleáris technológiáját is. A Washington Post szerint Észak-Korea immár teljes jogú nukleáris hatalom lett, mert képes oly kicsi atom robbanószerkezetet gyártani, amely elfér az interkontinentális rakéta robbanófejében. A Washington Post katonai hírszerző forrásokra hivatkozva állítja: Észak-Korea immár atomhatalom!

Trump többször is megelőző csapással fenyegette meg az ifjú diktátort, de az kihívóan reagált: majd megmutatjuk a piszok amerikaiaknak, hogy kivel van dolguk – mondta Kim Dzsongun. Amerikai javaslatra az ENSZ minden korábbinál szigorúbb gazdasági szankciókat rendelt el Észak-Koreával szemben. A nagyhatalmak így akarják tárgyalóasztalhoz kényszeríteni az ifjú diktátort. Ő azonban Trumppal akar tárgyalni a Fehér Házban. Tillerson amerikai külügyminiszter erről egy sajtókonferencián nemrégiben azt mondta: sok időnek kell még eltelnie addig, amíg leülünk közvetlenül tárgyalni Észak-Koreával.

Fotó: Guam a világűrből / Wikimedia Commons

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez