Az okostelefon-függő gyerekek menthetik meg Nagy-Britanniát

Sok szülő kétségbeesve figyeli, hogy gyermeke szinte a virtuális világban él és a nyári vakáció idején igyekszik elzárni az okostelefon-függő ifjú nemzedéket a kedvenc játékszerétől. Ne tegyék! – kéri Őfelsége egykori kémfőnöke.

Robert Hannigan, aki az év elején mondott le tisztségéről, cikket írt a londoni The Telegraphban arról, hogy Nagy-Britannia bizony nagyon el van maradva az informatikai biztonság terén a világ e tekintetben fejlettebb részétől. Jól mutatta ezt, amikor az év elején csoportos hekkertámadás érte a londoni parlament adatbázisát. Az országos egészségügyi hálózat pedig szabályos informatikai zsarolási akciók színhelye lett. Ez megengedhetlen – hangsúlyozza az ex-kémfőnök.

Februárban meg is alakult az informatikai biztonsági központ a kormányzati hírszerző és kémelhárító központban, melynek főnöke korábban a cikk szerzője volt. Robert Hannigan hangsúlyozza: Nagy-Britanniában az a gond, hogy kevés az informatikus és a társadalom érdeklődése sem megfelelő a téma iránt. A szülők ahelyett, hogy lebeszélnék gyerekeiket arról, hogy az okostelefont babrálják vagy a laptopon játszanak, jobban tennék, ha maguk is elkezdenék tanulni az informatikát!

Egyrészt, hogy ne érezzék magukat butának a saját gyerekeik mellett, másrészt pedig azért, mert manapság a munkahelyeken az egyik fő szempont az informatikai biztonság. A papa vagy a mama előbb vagy utóbb elveszítheti az állását, ha minimális informatikai ismeretekkel sem rendelkezik – figyelmeztet az ex-kémfőnök.

Aki fájlalja, hogy csak kevesen vállalják az informatikai munkát a kormány szolgálatában, mert Őfelsége kormánya sajnos nem tud eleget fizetni. Így a jó informatikusok nem a hírszerzést vagy a kémelhárítást erősítik Nagy-Britanniában, miközben viszont az országot fenyegető államok vagy szervezetek profi informatikusokkal dolgoznak. Az angoloknak tehát fel kell kötniük a csipkés alsót, ha nem akarnak kiszolgáltatottá válni ezen a téren. Ezt pedig úgy lehet elsősorban elérni, ha mind többen értik és szeretik az informatikát. Ezért nem szabad lebeszélni az okostelefon-függő gyereket a kedvenc játékszeréről, mert ez a nemzedék mentheti meg Nagy-Britannia informatikai biztonságát – hangsúlyozza Őfelsége ex-kémfőnöke a londoni The Telegraph-ban.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez