Az okostelefon butíthatja a gyerekeket

Tiltsák be a mobiltelefonokat az elemi iskolákban! – Követeli egy szervezet Franciaországban, ahol elérték, hogy a hatóságok is foglalkozzanak az üggyel. Az egészség védelmét felügyelő hatóság most adta ki jelentését arról, hogy veszélyes-e az okos telefon a gyerekek egészségére.

Már szinte az anyjuk méhében éri a gyerekeket sugárzás a mobiltelefonok vagy a számítógépek miatt. A gyerekek nem kis felnőttek, az ő szervezetük másképp reagál erre az idősebbekéhez képest – állapítja meg a jelentés. Korábban az Egészségügyi Világszervezet adott ki figyelmeztetést arról, hogy a mobiltelefonok túl korai használata esetleg agydaganatot okozhat. Ezt a gyanút nem támasztották alá tények – hangsúlyozza a francia jelentés. Megfogalmazza viszont azt, hogy a gyerekek agyának másképp árthat az okostelefon.

Hogyan? A túl korai okostelefon használat ronthatja a gyerekek figyelem koncentrációját és tanulási, megismerése képességét. Ha idősebbek lesznek, akkor nem tudják összpontosítani figyelmüket a tanulásra – összegzi a francia Le Monde.

Mit tegyen a szülő? Hallgasson a józan eszére! Hét éves kor előtt ne ajándékozzon bébitelefont gyerekének. Később pedig korlátozza az okostelefon használatát. Fontos, hogy éjszaka a gyerek ne használja az okostelefont, mert ez a szemet nagyon gyorsan kikészítheti. Még átmeneti vakságot is okozhat. A jelentés nagy részét feltételes módban fogalmazták meg, hiszen megbízható felmérések egyelőre nincsenek. Félelem viszont van, hiszen Franciaországban is egyre fiatalabbak az okostelefonok használói. A jelentés szerint a szülőkön múlik: az okostelefon nem butítja-e a gyerekeket?!

Kép: flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez