Egyre több a diplomás külföldi hajléktalan Franciaországban

Francia földön 50%-kal nőtt a hajléktalanok száma a legutóbbi felmérés óta. Ez alapján két szociológus most tanulmányt közölt: 143 ezer a hajléktalanok száma, köztük több mint 30 ezer a gyerek.

A hajléktalanok 47%-a nő. A diploma immár nem véd meg a hajléktalan sorstól: 14% folytatott valamilyen felsőfokú tanulmányokat és 10% diplomát is szerzett. Nagyon jelentős része ezeknek a diplomás hajléktalanoknak külföldi állampolgár. Akiknek igen gyakran van állásuk, de annyit nem keresnek, hogy lakást tudnának bérelni. Ehelyett a hajléktalanszállón laknak. Olykor családok is – írja a francia Le Monde.

A helyzet rohamosan romlik az elmúlt években. Egyedül Franciaország központi régiójában több mint 80 ezer a hajléktalanok száma. Ile de France prefektúrája szerint különösen nagy a külföldről érkezettek száma. A francia állampolgárok általában akkor kerülnek az utcára, ha szenvedélybetegek, de a külföldiek egészen egyszerűen nem keresnek annyit, hogy lakást tudnának bérelni valahol a munkahelyük környezetében. Inkább a hajléktalan szállót választják annak minden hátrányával, miközben a többségük munkavállaló Franciaországban, ahol a clochardokat néhány éve még festői kuriózumnak tartották.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez