Megtalálták a Kincses Sziget kalózzsákmányát

Robert Louis Stevenson-t és Edgar Allan Poe-t is megihlette William Kidd kalózkapitány és hatalmas zsákmánya. A 17. századi skót hajós kincsét madagaszkári régészek találták most meg.

Nagy megtiszteltetés ért egy ötven kilós ezüsttömböt a Madagaszkár partjainál fekvő Szűz Mária szigeten – jelentette a BBC. Katonák őrzik, mióta a búvárok kiemelték a vízből. Madagaszkár elnöke pedig amerikai és brit diplomatákkal köszöntötte egy ünnepségen. Barry Clifford búvárkutató szerint a lelet William Kidd kalózhajójáról származik.

A madagaszkári brit nagykövet, Timothy Smart szerint a felfedezés fellendíti a sziget turizmusát. Ez könnyen előfordulhat, ha ismerjük Kidd kapitány történetét.

William Kidd 1645 körül született a skóciai Greenockban. Eredetileg nem is kalóz volt, hanem privatér. Vagyis olyan magánszemély, aki felfegyverzett hajójával ellenséges nemzetek ellen hajtott végre hadi cselekményeket az állam megbízásából. Így behajózta a Karib-tengert, az Atlanti-óceánt, Indiát, majd 1697-ben Madagaszkárra is elért.

Ekkorra azonban már nagyot esett a privatérok megítélése, és sokkal inkább kalózként, azaz bűnözőként kezelték őket Nagy-Britanniában. Hogy pontosan miért döntött a kalózkodás mellett, nem lehet tudni. Mindenesetre portyázásai alatt rengeteg kincset rabolt össze, és sok embert kínzott meg.

Végül korábbi üzlettársaival Amerikában találkozott, és onnét már bilincsben került Londonba 1700 telén. Ügyét a teljes képviselőház előtt tárgyalták. Valószínűleg vele akartak példát statuálni a kalózkodás ellen. Végül 1701 májusában halálra ítélték.

A büntetés végrehajtása azonban nem volt eseménytelen. Az első kötél, amit a nyakába akasztottak, elszakadt. Ilyen esetekben felmentés járt a bűnösnek, de nem neki. Végül a harmadik próbálkozásra halt meg. Holttestét vasketrecbe zárták és kilógatták a Temze partján, figyelmeztetésül a hajósoknak.

Kép: Kidd kapitány eltemeti Bibliáját (Wikipedia)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez