Orosz-izraeli csúcs Szíriáról

Putyin orosz elnök szerdán Szocsiban találkozik Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel – közölték Jeruzsálemben. Az izraeli kormányfői iroda közleménye hangsúlyozza: amióta a polgárháború Szíriában tart (vagyis 2011 óta) többször is volt egyeztetés a legfelső szinten Izrael és Oroszország között.

A cél az, hogy a két állam légiereje elkerülje a szembenállást Szíriában. Korábban Törökország légiereje lelőtt egy orosz harci gépet a szíriai-török határ közelében. Később Erdogan török elnök emiatt bocsánatot kért Vlagyimir Putyintól.

Izrael légiereje csaknem 100 csapást hajtott végre Szíria területén a konfliktus kirobbanása óta – közölte a fegyvernem távozó parancsnoka. Hangsúlyozta, hogy a légicsapások nem Szíria hadserege ellen irányultak, hanem a Hezbollah síita milícia egységei ellen. Ez a libanoni katonai szervezet aktívan támogatja Aszad elnököt a polgárháborúban. Izraelben a Hezbollah milíciát, mely Irán támogatását élvezi, terrorista szervezetnek tekintik.

Az izraeli-orosz csúcstalálkozóra olyan időpontban kerül sor, amikor mélyponton vannak Moszkva és Washington kapcsolatai. Oroszország és az Egyesült Államok szembenállásának egyik oka épp Szíria, hiszen míg Moszkva Aszad elnököt támogatja, addig Washingtonban – Izraellel egyetértésben – az államfő távozásában látják a szíriai megoldást. Netanjahu miniszterelnök nemrég Budapesten járt, ahol a magyar vezetők mellett találkozott a többi visegrádi állam miniszterelnökével is. Izrael törekvése az, hogy fenntartva stratégiai szövetségét az Egyesült Államokkal jó kapcsolatokat építsen ki Európa keleti felén, ahol ellenzik a tömeges muzulmán migrációt. Izrael egyidejűleg közvetítő szerepet is betölthet az USA és Oroszország között. Jared Kushner, Trump veje és főtanácsadója nemcsak a Közel-Kelettel, de Oroszországgal is foglalkozik. Egyúttal ő Izrael érdekeinek legfőbb képviselője Washingtonban. A Netanjahu-Putyin csúcs tehát javíthat a helyzeten nemcsak Szíriában, de az USA és Oroszország kapcsolatában is.

Fotó: az orosz elnöki rezidencián Szocsiban / SputnikNews

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez