Különleges migránsvízumot szeretne Ferenc pápa

A katolikus egyházfő egy üzenetben fejtette ki a nézeteit. Az üzenete hivatalosan a migránsok és menekültek világnapján hangzik majd el, 2018. január 14-én, de a Vatikán sajtóirodája már közzétette a szövegét.

Ferenc pápa legfontosabb javaslata az, hogy az érkezők kapjanak valamiféle különleges vízumot, mely rendezi a jogi helyzetüket addig is, amíg elbírálják a menekültkérelmüket. Ha megkapták a menedékjogot, akkor jogosulttá válnak minden olyan szociális juttatásra, mely a fogadó állam polgárait megilleti – hangzik a pápa üzenete. A családegyesítésben is maximálisan a bevándorlók oldalán áll a pápa, aki azt szeretné, ha teljes menekültcsaládok élveznék a befogadás előnyeit.

A menedékkérők csoportos kiutasítását igen helytelen megoldásnak nevezi, hiszen ennek eredményeképp olyan országokba toloncolják vissza őket, ahol az életük veszélyben lehet. A pápai üzenet nem nevezi meg, hogy melyek azok “a közeli országok” ahonnan a beérkező migránsok ilyen kedvező megítélésre számíthatnak. Hasonlóképp nem tesz említést a pápai üzenet arról sem, hogy az érkezők tömegeinek befogadása nagy terhet ró a fogadó országokra. Míg az Európai Unió a migrációs folyamat lassítására, illetve leállítására tesz kísérletet, Ferenc pápa humanitárius folyosók létrehozását javasolja annak érdekében, hogy a migránsok ne kockáztassák az életüket azért, hogy biztonságba jussanak. A migráció kérdésében szinte minden érintett országban nagy viták folynak. Ferenc pápa fontosnak érzi a migránsok ügyének támogatását. Első pápai látogatása is Lampedusa szigetére vezetett, ahol felkereste Itália legnagyobb idegenrendészeti táborát. Olaszország baloldali kormánya csökkenteni akarja a bevándorlók számát. Ezért megállapodott Líbia parti őrségével, és ennek eredményeképp az újonnan érkezők száma csökkent is Itáliában, ahol meg kívánják állítani a tömeges bevándorlást Európába.

Fotó: a katolikus egyházfő a leszboszi menekülttáborban 2016-ban / CNS photo

(Visited 3 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez