Drogcsempészéssel gyanúsítják a drogellenes rendőrség fejét

Francois Thierryt éjszaka hivatták az ügyészségre Franciaországban, hogy közöljék vele: hivatalosan is vizsgálat indult el, amiért a kábítószer-kereskedőkkel együttműködve hatalmas pénzekre tett szert, amíg a drogok ellen küzdő rendőri alakulat feje volt.

Márciusban már a belső rendészet őrizetbe vette, mert alapos volt a gyanú: egy hírhedt marokkói drogkereskedővel együtt tonnaszámra csempésztek marihuánát Franciaországba. A hírhedt marokkói drogkereskedő, Sophiane Hambli mint informátor szerepelt a rendőrség listáján.

A drogellenes rendőrség feje és a drogkereskedő valójában összejátszott. A módszerük az volt, hogy miközben tonnaszámra hozták be a marihuánát Franciaországba, egy-két szállítmányt hagytak lebukni. Kihívták a televíziókat és a szemük láttára buktattak le szállítmányokat. Mint például Párizsban 2015 októberében, amikor hét tonna marihuána került a rendőrség kezére. A nagy fogás példátlan bravúrnak számított mindaddig, amíg ki nem derült: valójában sokkal több érkezett! Összesen 15 tonna marihuána az, ami miatt a vizsgálat megindult a régi főnök ellen. Akit bűnszövetkezetben elkövetett kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítanak. Plusz azzal, hogy kockára tette rendőrkollégái és az informátorok életét.

Nincs jó passzban manapság a rendőrség kábítószer elleni harcra szakosodott része. Nemrég ítéltek tízéves börtön büntetésre egy magas rangú tisztet ebből a csapatból. Mit tett? Több kiló kokaint nyúlt le a rendőrség raktárából, majd kisétált a rendőrkapitányság kapuján. Megpróbálta értékesíteni a drogot, de lebukott. Tíz év börtönt kapott. Valószínűleg a főnök sem ússza meg kevesebbel. Tíz év önmagában sem kevés, de a börtönökben nemigen kedvelik a zsarukat. Ezért a rácsok mögött töltött idő nem számít életbiztosításnak Franciaországban sem.

Fotó: Francois Thierry / AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez