Belőhetik-e a rabok magukat a börtönben?

A kábítószerfüggő elítéltek kapjanak saját injekciós tűt a büntetésvégrehajtási intézményekben – ezt javasolta az igazságügyi minisztérium Franciaországban, ahol nagyon nagy a zsúfoltság a börtönökben és egyre többen kapnak HIV-fertőzést vagy hepatitiszt a nem steril fecskendőktől.

A büntetésvégrehajtás főnökei ellenálltak, épp úgy, mint a bírák, akik azt kérdezték: ha injekciós tűt adunk a raboknak, akkor vajon honnan jön a kábítószer? Annális jogosabb ez a kérdés, mert a börtönökben egyre több a díler. Az is köztudott, hogy a büntetés-égrehajtási intézményekben meglehetősen nagy a drogforgalom.

Mit lehet tenni? Az igazságügyi minisztérium szerint olyan szobákat kell létesíteni a nagyobb börtönökben, ahol a drogfüggő rabok steril körülmények között lőhetik be magukat. Ezt a börtönigazgatók határozottan ellenezték. A párizsi Le Figaro úgy értesült: az igazságügyi minisztérium elállt a javaslattól, hiszen a szocialista kormányzatnak már csak pár napja van hátra. Hamarosan választásokat tartanak Franciaországban, ahol átalakulhat a politikai térkép, hiszen az eddigi két fő esélyes: a konzervatívok pártja és a szocialistáké nem tudott olyan jelölteket állítani, akiknek komoly reményeik lehetnek a győzelemre. Helyettük valószínűleg a szélsőjobb és a liberálisok jelöltje mérkőzik majd meg a győzelemért.

A börtönkérdés fontos kampánytéma Franciaországban, de nem a kábszer, hanem a vallási fanatizmus miatt. Az elmúlt időszak sok iszlamista terroristájáról kiderült: piti bűnözőből a börtönben  váltak dzsihádharcossá. A problémát másképp oldaná meg a liberális és a szélsőjobb jelöltje. Az egyik az átnevelés, a másik a szigor képviselője. Miközben a politika szintjén teljes a bizonytalanság, a francia börtönökben pattanásig feszült a helyzet a zsúfoltság miatt. Nemrég Orly repülőterén támadt a katonai őrjáratra egy dzsihádharcos, akit lelőttek. Kiderült: piti bűnözőről volt szó, aki feltételesen került szabadlábra. Miután megsértette a szabályokat, hamarosan vissza kellett volna mennie a börtönbe. Ehelyett Allah nevében a katonákra vetette magát. Rokonainak ezt megelőzően azt mondta: bármire kész, csak ne kelljen visszamennie a börtönbe Franciaországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez