Éles szóváltás Párizs és Varsó között

“Lengyelország jobb vezetőket érdemel! Varsó az EU szélére kerül a mostani magatartásával. Nem véletlen, hogy Brüsszel kötelezettség szegési eljárást indított Lengyelországgal szemben” – mondta Emmanuel Macron francia köztársasági elnök Várnában, ahol közös sajtóértekezletet tartott a bolgár államfővel.

Emmanuel Macron elsősorban azért bírálta Lengyelországot, mert más közép- és kelet-európai uniós tagállamoktól eltérően nem hajlandó szigorítani a kihelyezett munkahelyekkel kapcsolatos uniós szabályozást. A francia elnök szerint kimeríti a szociális dömping fogalmát, ha egy nyugati uniós tagállamban olyan keleti munkavállalók dolgoznak, akik a hazai béreket és szociális juttatásokat kapják. 

Salzburgban Macronnak annyit sikerült elérnie, hogy Ausztria teljes mértékben támogatja majd a szigorítást, amikor erről az uniós miniszterek tárgyalnak. A két másik résztvevő: Csehország és Szlovákia csak annyit ígért, hogy nem ellenzik a változást, de nem kötelezték el magukat egyértelműen. Hasonló helyzet alakult ki Romániában és Bulgáriában. Lengyelország viszont azonnal közölte: nem kíván változtatni! Beate Szydlo miniszterelnök asszony arrogánsak nevezte Macron nyilatkozatát. Hangsúlyozta: Lengyelország éppúgy az EU tagja, mint Franciaország. Jobb lenne, ha Macron elnök a francia ügyekkel foglalkozna, mert akkor talán Franciaországban is olyan lenne a gazdaság és az állampolgárok biztonsága, mint Lengyelországban! – jelentette ki Lengyelország miniszterelnök asszonya.

Az utóbbi célzás arra vonatkozott, hogy a terrorakciók egyáltalán nem kímélték Franciaországot, ahol a migránsprobléma sokkal nagyobb gond, mint Lengyelországban. Macron migránsügyben eddig szolidárisnak mutatkozott Merkel német kancellárral és Brüsszellel, de Salzburgban kijelentette: nem nekem kell megmondanom, hogy egy uniós állam hány migránst fogadjon be! Csehország és Szlovákia – Magyarországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan – nem kíván migránsokat befogadni. Macron állítólag olyan alkut kötött a cseh és a szlovák vezetőkkel, hogy ha támogatják őt a kihelyezett munkahelyek ügyében, akkor a migránsok kérdésében Párizs megértőbb lesz a visegrádi államok álláspontja iránt.

Miután megérkezett a lengyel miniszterelnök asszony kemény válasza, az Elysée palota közleményben tudatta a világgal, hogy Franciaország továbbra is kész az együttműködésre az EU egykor szocialista tagállamaival. Macron nyilvánvalóan a visegrádi együttműködés megosztására játszik. Bízik abban, hogy Csehország és Szlovákia végső soron támogatni fogja elképzeléseit az EU reformjáról. Lengyelországot leírta. Marad Magyarország, ahova Macron most nem látogatott el, de amelyről a francia és az uniós diplomácia nem akar lemondani. A magyar diplomácia eddig taktikusan kimaradt a konfliktusból, nyitva tartva az összes opciót az őszi tárgyalásokra, amikor a német választások után komolyan napirendre kerülhet az EU reformja. Melyet Macron francia köztársasági elnök annyira forszíroz, Lengyelország pedig határozottan ellenez.

Fotó: Pixabay

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez