Több mint egymillió euró volt a román zsebtolvaj-család zsákmánya

A családfő nem gyerekeket, hanem pénzautomatákat nemzett – így foglalta össze a tényállást az ügyész egy Párizs melletti bíróságon, ahol egy romániai roma család ágas-bogas ügyét próbálják meg tisztázni.

Olyan ez, mint egy Kusturica film – írja helyszíni beszámolójában a Le Monde tudósítója. Az 57 éves családfő, akit pátriárkának neveznek, Olténia fővárosából, Craiovából hozta családját Franciaországba, hogy ott a zsebtolvajlás ősi és jól jövedelmező mesterségét gyakorolják. Napi 1000-2000 euró volt a családfő elvárása! A zsebtolvajok, akiknek a többsége fiatal, sőt gyerekkorú volt a bűntények elkövetése idején, elsősorban a párizsi metróban és a Disneylandben dolgozott a francia főváros mellett. A zsákmányt egy kínai vendéglőben rejtették el. Ennek főnökasszonya is bíróság előtt áll. Épp úgy, mint az a szállodás, akinél a roma család lakott. Mivel vádolja az ügyészség Marian Tincát, a pátriárkát ?

Ő kényszerített bennünket arra, hogy zsebtolvajok legyünk! – mondta a pátriárka 28 éves lánya. Ő volt az egyetlen, aki megtörte a családi szolidaritást és alátámasztotta az ügyészség vádját. Tíz évre börtönbe juttatsz, te ringyó! – kiáltotta dühösen az apja, aki közölte: elvágja a saját torkát, ha ügyét nem viszik a strasbourgi bíróság elé. A dühöngő papát kivezették a tárgyalóteremből és közölték vele: nem tíz, hanem húsz évet is kaphat visszaesőként.

Hét gyereket és fiatalkorút már júliusban elítélt a bíróság. A 12-17 éves vádlottak büntetése viszonylag enyhe volt. A gyerekkorúak szigorú megrovást kaptak, az idősebbek párhónapos börtönt. A legsúlyosabb ítélet 30 hónap volt. A francia bíróság áldozatnak tekinti őket, akik a pátriárka terrorja alatt végezték ősi mesterségüket. A zsákmány értéke meghaladta az egymillió dollárt az ügyészség szerint. Külön felróják a roma családnak, hogy gyakran gyerekeket fosztottak ki a Disneylandben és a párizsi metróban.

Franciaország a világ első számú turista nagyhatalma. Ezt a pozíciót mindenáron szeretnék megtartani. A veszélyt elsősorban az iszlamista terrorizmus jelenti, de a hétköznapi bosszúságok sem elhanyagolhatóak. Az a turista család, mely minden készpénzét elveszíti a Disneylandben, nem biztos, hogy szívesen visszatér oda. Ezért a Le Monde szerint kemény ítélet várható.

A zsebtolvaj-ügy a lehető legrosszabbkor jön Romániának. Emmanuel Macron elnök nemrég Bukarestben megígérte, hogy támogatni fogja Románia belépését a schengeni övezetbe. Eddig Franciaország épp a hasonló ügyek miatt akadályozta ezt, hiszen hiába utasították ki a romániai bűnözőket, azok csak visszatértek francia földre. A roma zsebtolvaj-család ügyében pénteken hirdet ítéletet Párizs mellett a bíróság, mely példát is akar statuálni. Hiszen nyilván nem ez az egyetlen roma család, mely Romániából Franciaországba érkezett, hogy zsebtolvajlásból több mint egymillió eurót hozzon össze.

Képünk illusztráció / Flickr

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez