Trump szerint van esély a békére a Közel-Keleten

Az amerikai elnök tegnap beszélt erről a Fehér Házban, a kuvaiti emírrel közös sajtóértekezletén.

“Van rá esély, hogy megcsináljuk” – fogalmazott Trump az amerikai diplomácia régi és egyik legcsalókább céljáról, a közel-keleti rendezésről. Szerinte az előző kormányok közel kerültek ehhez –  igaz, soha nem sikerült elérniük egy egyezséget Izrael és a palesztinok között, jóllehet mindkét oldal békét akar. De továbbra is dolgoznak rajta, legjobb tudásuk szerint – tette hozzá.

Mindazonáltal nem tett említést az elnöki vőről, Jared Kushnerről, aki augusztusban járt a térségben egy amerikai delegáció élén. Azt vitatták meg az érintettekkel, hogyan lehelhetnének új életet a békefolyamatba. A megbeszéléseket nem kísérte túlzott optimizmus, jóllehet Washingtonban sokan bíznak abban, hogy a viszony javulása Izrael és Szaúd-Arábia között felgyorsíthatja a rendezést a térségben.

A palesztin vezetők csalódtak a Fehér Házban – Donald Trump elnöksége kezdetén abban bíztak, hogy az új washingtoni adminisztráció új oldalról közelít majd a kérdéshez. Most azonban úgy látják, hogy az Egyesült Államok soha nem kötelezte el magát egyértelműen a kétállami megoldás mellett – írja az AFP.

Fotó: Donald Trump májusi látogatása Izraelben / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez