Népszavazás: független lehet-e az iraki Kurdisztán?

Szeptember 25-én rendezik meg a népszavazást Kurdisztán függetlenségéről. Ezt a helyi parlament minden jelenlevő képviselője megszavazta. Az ellenzék már régóta bojkottálja a parlament munkáját Kurdisztánban, mely hivatalosan Irakhoz tartozik, de egyre nagyobb önállóságot élvez, amióta a polgárháborúban a bagdadi kormány nagyon meggyengült.

Ha Kurdisztán népe megszavazza a függetlenséget, akkor újabb probléma keletkezik az amúgy sem problémamentes térségben. Kurdok ugyanis nemcsak Irakban élnek, hanem Iránban, Szíriában és Törökországban is. Függetlenséget adni nekik senki sem akar. Pedig az első világháború után a nagyhatalmak megígérték a kurdoknak az önálló államot, de ebből nem lett semmi sem.

A második világháború idején a kurdok újra reménykedni kezdtek, amikor a Szovjetunió és Nagy-Britannia megszállta Iránt, hogy megakadályozza ott a német befolyás terjedését. Barzani, a kurdok legendás vezére szovjet ezredesi egyenruhában sétálgatott és bízott Sztálin elvtárs ígéretében az önálló kurd államról. Ebből sem lett semmi. Az arab tavasz kezdete óta a kurdok újra reménykedni kezdtek, hiszen a népek önrendelkezési jogát deklarálta Obama elnök Kairóban 2009-ben. Az arab tavasz szinte mindenütt óriási felfordulást eredményezett. Megalakult az Iszlám Állam Irakban és Szíriában. Ellenfelei közé sorolta a kurdokat is, akik viszont befogadták a menekülteket az Iszlám Állam területéről. Most az Iszlám Állam vesztésre áll és a kurdok önálló államot szeretnének.

Iraki Kurdisztán - 2009, Wikimedia Commons
Iraki Kurdisztán – 2009, Wikimedia Commons

Hogy megkapják-e, nagy kérdés. Amerika, amely fegyvert szállított a kurd milíciáknak, melyek az Iszlám Állam ellen harcoltak, máris nemet mondott. Pedig Washington részben a kurdok miatt veszett össze Törökországgal, hiszen Erdogan elnök számára rémálom egy kurd állam a határ közelében. Törökországban él ugyanis a legtöbb kurd, a számuk legalább 20 millió! Ankara terrorista szervezetnek tekinti a PKK-t, azt a kurd szervezetet, mely évtizedek óta küzd a kurd autonómiáért Törökországon belül. Amit sohasem kapott meg. Ha az iraki kurdok önálló államot alapítanak, akkor a törökországi kurdok is kedvet kaphatnak a csatlakozásra. Ez pedig alapvetően megváltoztathatja az erőviszonyokat a térségben. Ezért a szeptember 25-re kiírt kurd népszavazás Irakban sokkal több, mint regionális esemény: olyan változást indíthat el, mely átalakítja az egész Közel-Keletet.

Fotó: A citadella Erbílben, iraki Kurdisztán fővárosában  / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez