Receptek a macskámnak és … nekem

Ne legyen más gyógyszered, csak az, amit megeszel! Ezt tanította a nagy Hippokratész és ezt ajánlják a nagy macskaszakértők is, akik a párizsi Le Figaro női mellékletének kerekasztal-beszélgetésén részt vettek. A vita alapját egy nemrég kiadott könyv képezte, melynek címe: Receptek a macskámnak és … nekem.

Főzzünk külön a kis kedvenceknek? Nem túlzás ez? Nem kerül túlságosan sokba időben és pénzben? Ezekre a kérdésekre minden gazdinak magának kell megtalálnia a választ, de mindenképp figyelembe kell venni, hogy a macskák táplálkozási szokásai egészen mások, mint a miénk! A legnagyobb különbség, hogy a macskák egy nap 15-17-szer esznek. Mindig nagyon kis adagokat. Ezért tehát súlyos hiba az, ha az ebéd vagy vacsora után megkapják a maradékot. Lehet, hogy szeretik, de nem tesz jót nekik. A szó szoros értelmében halálra zabálják magukat. Mi a megoldás?

A miniadag, melyet gyakran kap a macska. Ez készülhet az ebéd vagy a vacsora maradékából, de gondosan kiválasztva azt belőle, ami jót tesz a cicusnak. Például a rizs: ebből lehet néhány grammot elcsípni, bár jobb frissen tálalni a macskáknak is. A könyv részletes leírást tartalmaz arról, hogy melyik macskafajta számára milyen az ideális menü. A sterilizált macskák is más menüt kívánnak, mint a többiek, valamint az is nagy különbség, hogy a kis kedvenc a lakásban tölti-e napjait vagy a szabadban?

Néhány általános érvényű tanács azért persze van, de ezek olyanok, melyeket nekünk is tanácsol az orvos: óvakodjunk a boltokban kapható előregyártott élelmiszerektől, melyek rengeteg káros anyagot tartalmazhatnak. Biót mindenkinek! – ez kell, hogy legyen a macskagazdik jelszava is. Ezt tanítja a Receptek a macskámnak és … nekem című alapmű, melyet 13 millió macskatulajdonosnak kellene forgatnia Franciaországban.

Fotó: PIXNIO

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez