Így készül a legendás egyiptomi étel, a kosari

Több olyan étel van, ami a világ bármely pontján édesanyja konyháját juttatja minden egyiptomi eszébe. A mulukija, a juta leveléből készült leves mellett biztosan ott van az abszolút vigasztaló koszt: a kosari.

A  kosariról azt tartják, hogy az alkotóelemeit brit katonák hozták be a 19. században – a rizst Ázsiából, a tésztát Itáliából, a paradicsomot Latin-Amerikából. De az egyiptomiak rakták össze. A leglaktatóbb étel: négy különböző szénhidrátot tartalmaz és az utcai árusoknál is ez az egyik legnépszerűbb fogás. Van olyan többszintes vendéglő Kairóban, amelynek minden emeletén csak kosarit szolgálnak fel. A fő összetevői tészta, paradicsommártás, rizs, lencse, sült hagyma, fokhagyma, fűszeres szósz és csicseriborsó. Ahány ház, annyi kosari. Ez egy recept a sok közül.

Egy olyan szakácskönyvből vettük, amelyet egy jótékonysági projekt keretében adtak ki. 150 egyiptomi étel elkészítését mutatja be. Az érte befolyó pénzt rászoruló családok kapják Egyiptom különböző részein.

minniescookbook-1024x682

Hozzávalók 6-8 adaghoz:

2 bögre rizs

1 bögre zöld lencse

1 bögre apró tészta

1 doboz csicseriborsó (konzerv)

2 vöröshagyma karikára vágva

fél bögre olaj

só, bors, római kömény

3 bögre víz

A mártáshoz:

2 fehér hagyma, finomra vágva

1 zöld paprika, kockára vágva

6 gerezd fokhagyma apróra vágva

4 nagy paradicsom, kockára vágva

2,5 evőkanál paradicsompüré

fél bögre gyümölcsecet

1 bögre víz

1 evőkanál olaj

csipetnyi só, bors, római kömény

Elkészítése: 

A szószhoz keverd össze a hozzávalókat egy lábasban. Forrald fel, majd lassú tűzön főzd 15 percig.

Közben mosd át a lecsét és főzd 5 percig fél teáskanál római köménnyel ízesített 3 bögre vízben. Öntsd le a vizet, öblítsd le a lencsét hideg vízzel.

A karikákra vágott hagymát szórd meg liszttel és süsd olajban addig, amíg szép barna nem lesz. Szedd papírtörlőre és rakd félre.

Főzd meg a tésztát, öblítsd le és tedd ezt is félre.

Egy nagy lábasba tedd bele az olajat, a lencsét, a leöblített rizst egy csipet sóval, borssal, római köménnyel. Öntsd fel 3 bögre forró vízzel. Forrald 2 percig, takard le és főzd alacsony lángon további 15 percig.

Mosd meg a csicseriborsót és egy serpenyőben pirítsd nagy lángon egy percig. Adj hozzá fél teáskanál vajat, egy csipet sót, borsot, római köményt és tedd hozzá a paprikát is. Keverd össze, pirítsd egy percig, aztán tedd félre.

Rakd egy nagy tálra a rizst és a lencsét. A tésztát öblítsd le forró vízzel, aztán csöpögtesd le. Tedd a csicseriborsóval együtt a rizs és a lencse tetejére.

Körítsd a sült hagymával, szórd meg pirospaprikával, csorgass rá egy kicsit a szószból. A maradék mártást tedd a forrón tálalt kosari mellé.

(Visited 331 times, 5 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez