Trump kirúgta egészségügyi miniszterét

Csaknem egymillió dollárt költött utazásokra a politikus, akit az elnök már korábban is bírált, de nem emiatt. Az egészségügyi miniszter, aki 12 éven át republikánus képviselő volt Washingtonban, azt a feladatot kapta, hogy gyűjtse össze a szükséges többséget az Obamacare megbuktatására.

Obama elnök legfontosabb tette az volt, hogy társadalombiztosítást teremtett 45 millió olyan amerikai polgár számára, akinek ilyenjük korábban nem volt. Trump már a választási kampánya során megígérte, hogy megszünteti az Obamacare-t. Csakhogy a mérsékelt republikánus képviselők és szenátorok ezt megakadályozták. Politikailag ezért gyengült meg Tom Price egészségügyi miniszter, akiről aztán a lapok megírták: utazásai több mint 900 ezer dollárba kerültek az adófizetőknek az Egyesült Államokban.

Donald Trump egymás után vesz búcsút emberektől: először a nemzetbiztonsági tanácsadóját volt kénytelen elbocsátani, majd jöttek a miniszterek, szóvivők, tanácsadók…  Az USA elnöke közben állandóan támadja a sajtót, amely cserében nem fukarkodik a leleplezésekkel. Az egészségügyi minisztert Trump már korábban le akarta váltani, de az újságok kiderítették: féltucatnyi fontos washingtoni vezető hasonló cipőben jár. Trumpnak most új egészségügyi minisztert kell találnia, de nincs még belbiztonsági miniszter sem, hiszen onnan Kelly tábornokot előléptették kabinetfőnökké. A gazdasági főtanácsadó Gary Cohn elveszítette Trump bizalmát, mert bírálta az elnök magatartását a charlottesvillei konfliktus ügyében. Akkor az USA elnöke nem foglalt állást egyértelműen a fajgyűlölet ellen és ezt Gary Cohn kifogásolta. Eredetileg Trump őt szerette volna a jegybank, a Fed élére kinevezni, de most új embert kell találnia. Közben pedig tovább vizsgálódik ellene az FBI és a szenátusi bizottság. Azt akarják tudni, hogy Trump emberei milyen viszonyban álltak a washingtoni orosz nagykövetséggel a választási kampány idején 2016-ban. A vesztes, Hillary Clinton azzal vádolja Trumpot: Moszkva támogatásával lett az Egyesült Államok elnöke.

Fotó: Tom Price / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez