Újabb fontos bástyájából szorították ki az Iszlám Államot

Visszafoglalták az ISIS egyik utolsó erősségének, Havídzsának a városközpontját – közölték az iraki kormányerők.

Az iszlamistákat tovább szorítják egyik utolsó megmaradt területük belseje felé. A hadsereg, a rendőrség és a félkatonai alakulatok felszabadították Havídzsa teljes belvárosát és folytatják előrenyomulásukat – közölte a művelet parancsnoka, Abdel Amir Jarallah altábornagy.

A kormányerőket és szövetségeseiket az amerikaiak vezette koalíció is támogatta.

Hawija elestével már csak maroknyi távoli állása maradna az Iszlám Államnak azokon az iraki területeken, melyeket 2014-ben rohant le és foglalt el – írja az AFP.

Közben az ENSZ arról számolt be, hogy a város visszaszerzését célzó kormányoffenzíva szeptemberi indítása óta körülbelül 12 és fél ezren menekültek el Havídzsából. Hogy hányan maradtak, azt nem tudják, de akár 78 ezren is lehetnek. A humanitárius szervezetek ellenőrző pontokat és táborokat állítottak föl, akár 70 ezernél is több embert tudnak fogadni, ha a civileknek sikerül kimenekülniük a városból.

Havídzsa Bagdadtól 230 kilométerre északra található, Kirkuk és a Tigris-folyó között. Az Eufrátesz völgyének a szír határhoz közeli, szintén támadás alatt álló sávjával együtt az utolsó fontos iraki terület az Iszlám Állam kezén.

Fotó: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez