Irakban civilek tízezrei rekedtek a harctéren

Több tízezer civil rekedt az iraki terrorellenes erők hadműveleti területén a nyugati Anbár tartományban, ami lassítja az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcot – közölte Szabáh an-Numán, az iraki terrorellenes erők szóvivője pénteken. Moszul, a legnagyobb iszlamista kézen lévő város ellen idén tervezik megindítani az offenzívát.

Több tízezer civil rekedt az iraki terrorellenes erők hadműveleti területén a nyugati Anbár tartományban, ami lassítja az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcot – közölte Szabáh an-Numán, az iraki terrorellenes erők szóvivője pénteken.

Az iraki fegyveres erők csütörtökön indították meg a Bagdadtól nyugati irányban mintegy 140 kilométerre lévő Hít elleni offenzívát, és a támadást vezető terrorellenes egységek három kilométerre megközelítették a város központját – tudatta an-Numán.

Az ostrom alá vett településen azonban több tízezer civil rekedt, akiknek az evakuálására az iraki parancsnokok tervet készítenek – mondta a szóvivő, s hozzátette, hogy a biztonságos menekülési útvonalakat jelölő szórólapokat dobtak le Hítbe a civilek számára.

Az iraki katonák hasonló problémával néztek szembe a tartomány székhelye, Ramádi felszabadításakor. A több hónapon át tartó műveletek során ahogy az iraki erők behatoltak a városba, az Iszlám Állam harcosai visszavonulásukhoz élő pajzsként használták a városban maradt civileket.

A dzsihadisták taktikája jelentősen lelassította Ramádi visszavételét: bár Bagdad már tavaly decemberben kijelentette, hogy a tartományi székhely a kormányerők ellenőrzése alá került, csak az idén februárban nyilvánították “teljesen felszabadítottnak” Ramádit.

Hít jelentősége abban rejlik, hogy az Iszlám Állam iraki és szíriai állásai közti egyik utánpótlási vonalon fekszik. Az iraki parancsnokok szerint Hít visszafoglalása kulcsfontosságú ahhoz, hogy egyesítsék a Bagdadtól északra és nyugatra tevékenykedő fegyveres erőket az IÁ kezén lévő legnagyobb város, az észak-iraki Moszul idei évre tervezett ostromának megkezdése előtt.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez