Új világméretű pénzügyi válság fenyeget – állítja a távozó német pénzügyminiszter

A szigorú német pénzügyi politika reprezentánsa, Wolfgang Schäuble távozik a színről: hétfőn utoljára vett részt az eurozóna pénzügyminisztereinek ülésén, ahol korábban meghatározó szerepet játszott. Távozása alkalmából interjút adott a londoni Financial Times-nak.

Ebben kifejti, hogy újabb világméretű pénzügyi válságtól tart, mert a nemzeti bankok mindenütt ontják a pénzt a piacokra, ahol épp emiatt veszélyes buborékok alakulhatnak ki. Schäuble szerint ez önmagában is veszélyes, de ily módon újra hatalmas adóssághegyek halmozódnak fel mind az államok, mind pedig a privát tőke piacán.

A korábbi nagy pénzügyi válság kezelésekor Schäuble irányításával a német és az európai pénzügypolitika a szigorúságával tűnt ki: megszorításokat javasolt mindenütt, ahol megbomlott a pénzügyi egyensúly. Maga Németország is élen járt ebben: törvény szabályozza az államadósság mértékét. Az eurozóna legnagyobb adósát Schäuble irányításával kényszerítették szigorú megszorításokra, melyek destabilizálták a görög társadalmat. Schäuble szerint az eurozónában fegyelmet kell tartani, és ezt el kell várni azoktól az uniós államoktól is, melyek még nem tagjai az eurozónának. Schäuble szerint növelné az EU stabilitását, ha az eurót mindenütt bevezetnék a tagállamok.

Macron francia elnök az eurozóna átfogó reformját javasolta és a búcsút hirdetett a megszorítások politikájának, melyet a 75 éves Schäuble elszántan képviselt és képvisel. Merkel kancellár óvatos támogatásáról biztosította Macron francia elnök reformelképzeléseit és búcsút intett a veterán pénzügyminiszternek. Schäuble nem megy nyugdíjba, ezentúl a Bundestag elnöke lesz. A kancellárasszony kabinetminiszterét, Peter Altmaiert állította átmenetileg a pénzügyek élére. Ő sokkal nyitottabb a francia reformtervek irányában, mint Schäuble, aki kerek perec elutasította Macron elképzeléseit. Csak egyetlen ötletet fogadott el a francia elnöktől: legyen az eurozónának közös pénzügyminisztere. Wolfgang Schäuble nyilván magát képzelte ebbe a székbe, de csalatkoznia kellett.

Az eurozóna reformja amúgy is csúszik, hiszen Merkel kancellárnak komoly gondjai vannak a kormányalakítással. Alig egyezett meg a CSU-val abban, hogy évi 200 ezerben maximálják a migránsok számát, a Zöldek máris jelezték: számukra ez nem elfogadható. Vagyis Németországnak egyelőre nincsen új kormánya. Márpedig Európa legerősebb állama nélkül nincsenek európai reformok sem, melyeket a fiatal Emmanuel Macron javasol és melyeket a távozó német pénzügyminiszter, a 75 éves Wolfgang Schäuble oly elszántan ellenzett.

Fotó: Wolfgang Schäuble Angela Merkellel / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez